Utorak, 24 Svibanj 2016 09:11

Priznanja tvrtkama partnerima i studentima za njihova vina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI OBILJEŽILO SVOJ 18. ROĐENDAN -

POŽEGA – Osnovano među prvima u Hrvatskoj 1998. godine, Veleučilište u Požegi došlo je do svoje punoljetnosti, obilježilo brojnim događanjima svoj 18. rođendan i 18 godina uspješnog rada. Za to vrijeme studij je završilo i diplomiralo 2.977 studenata, a danas se na pet studija školuje još 1.173 studenata. Uz kulturne programe za studente, sportske susrete IMG 9219upriličena je i Svečana sjenica na kojoj su osim predstavljanja veleučilišta priznanjima nagrađene tvrtke partneri Veleučilištu proteklih godina, nagrađeni studenti koji su proizveli najbolja vina u sklopu Studija vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, te potpisani ugovori sa studentima koje stipendira požeško Veleučilište. Svečanoj sjednici nazočili su brojni gosti i uzvanici, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dekani prijateljskih veleučilišta i fakulteta, brojni gospodarstvenici i poduzetnici.

- Broj studenata koji su završili na našem Veleučilištu i koji sada studiraju dovoljno govori o važnosti Veleučilišta u obrazovanju mladih ljudi. Uz studente glavna snaga su i zaposlenici, te 28 stalno zaposlenih nastavnika u znanstvenim i nastavnim zanimanjima, koji su u do sada svim ocjenjivanjima ocijenjeni visokim ocjenama. Na Veleučilištu radi 13 doktora znanosti i 7 magistara znanosti – istakao je dekan dr. sc. Dinko Zima.

Veleučilište provodi nekoliko projekata, sudjeluje u Erasmus projektu mobilnosti studenata i nastavnika, i do sada je provelo 24 mobilnosti sa šest europskih država. - U 2015. godini završen je projekt Studenski poduzetnički inkubator, “Znanjem do IMG 9212radnog mjesta” čiji je nositelj bilo Veleučilište u Požegi, a partneri Regionalna razvojna agencije županija i HGK Požega. Pokrenuli smo međunarodni časopis, a ove godine radimo tradicionalnu međunarodnu 5. konferenciju Vallis aurea koja će se održati u rujna, na koju je već prijavljeno 70 znanstvenih i stručnih radova – rekao je dekan Zima i istakao da su upravo dobili i bezuvjetno izvješće Državne revizije na poslovanje Veleučilišta.

Veleučilište oskudijeva s prostorom za studente, a posebno kada su osnovali nekoliko stručnih studija pokazala se potreba za novim učionicama, laboratorijem knjižnicom, za što se sada u suradnji s gradom Požega iznašlo rješenje i gradit će se novi prostori uz Veleučilište. Također je nakon više godina Veleučilište uspjelo doći do dva hektara zemljišta na lokaciji vinograda i vinske klijeti u Vetovu, gdje će se podići nastavni voćnjaci za studij voćarstva.

Čestitke i podršku Veleučilištu, te poziv na još bolju suradnju i stavljanje u funkciju razvoja lokalne sredine znanja i kompetencija koje ima veleučilište i najviše obrazovani nastavnici, istakli su gradonačelnik Neferović i župan Tomašević. IMG 9225Očekuju da Veleučilište bude jedan centar znanosti i poluga razvoja naše sredine. 

U prigodi obljetnice Veleučilište je dodijelilo priznanja partnerima, institucijama, ustanovama, te tvrtkama Alles, Kutjevo d.d., Metalija trans, Spin Vallis d.d., Zvečevo d.d., Vinariji Enjingi, Vinariji Krauthaker, Požeško-slavonskoj županiji, Zavodu za javno zdravstvo županije, Općinskom sudu u Požegi, Uredu državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji.

U okviru studija vinogradarstva i vinarstva svaki student obrađuje i bere svoj dio vinograda a u posebnoj bačvi proizvodi i njeguje vino. Upravo za ponajbolja studentska vina dodijeljena su priznanja studentima Tihani Mesarić, Zrinki Emanović, Adeli Grabež, Tomislavu Čopčiću i Luki Špoljariću, a posebno priznanje dobila je studentica Dajana Gecan koja se istakla kao somelier na ocjenjivanju vina u Parizu. 

U okviru svoje politike poticanja studenata na izvrsnost, Veleučilište u Požegi iz vlastitih sredstava dodjeljuje i stipendije, za IMG 9210izvrsnost i socijalni položaj studenta. Potpisano je 14 ugovora o stipendiranju, a stipendije su dobili Luka Bakić, Valentina Blažević, Vedrana Čiček, Andrea Tomislava Faletar, Elizabeta Hanžeković, Danijela Kostelac, Elizabeta Križanac, Mirna Lajthman, Sara Matić, Valentina Mudrinović, Filip Oroz, Ivana Tomić i Josip Vinkešević.

Za goste i uzvanike studenti vinari upriličili su degustaciju nagrađenih vina uz mesne proizvode koje su studenti Studija prehrambene tehnologije proizveli uz asistenciju poznatog kulenara i proizvođača mesnih delicija Vjenceslava Hruške u njegovom pogonu u Bjeliševcu.

Tekst/foto: Vladimir Protić