Četvrtak, 23 Lipanj 2016 12:02

Općina Kaptol svakoga dana potvrđuje potrebu svoga postojanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA KAPTOL OBILJEŽAVA 23. DAN OPĆINE I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. PETRA I PAVLA -

KAPTOL – Jedna od najmlađih općina na području Požeško-slavonske županije, upravo svojim dinamičnim razvojem svakoga dana potvrđuje potrebu svoga postojanja. Tko bi pokrenuo brojne projekte, tko bi brinuo za infrastrukturu, tko bi brinuo za komunalne probleme, ako bi općina nestala i ušla u neku veću zajednicu, svakako ne dobro i temeljito kao sada kada postoji Općina Kaptol.

Kako ovoga tjedna općina Kaptol obilježava Dan općine i slavi blagdan svog zaštitnika sv. Petra i Pavla porazgovarali smo s načelnikom općine Milom Pavičićem, koji je na toj funkciji već peti mandat, analizirajući što je sve u prošloj godini učinjeno na području općine kaptol i kuda ide bliska budućnost ove općine. Svako smo se dotakli i pitanja da li potezom pera treba ukinuti općine u RH, pripojiti ih u neki veću regionalnu zajednicu.

načelnik općine Kaptol Mile Pavičić- Što si tiče namjera ukidanja općina mislim da to nije dobar potez, jer do 93. do kada smo bili jedna velika općina, iskustva govore da se 20 godina na tom području nije radilo ništa. Neki su mikro centri imali još Mjesne urede, koje Kaptol nije imao i oni su još nešto više izvukli a Kaptol je ostao bez izgrađene komunalne i društvene infrastrukture. ono što je bilo sigurno nije odgovaralo potrebama ovdašnjih stanovnika današnje općine Kaptol. Svrhu tog ukidanja ja ne vidim, nego pitam zašto država ovo vrijeme od nastanka općina i gradova nije iskoristila i napravila decentralizaciju sredstava. Tada bi mi još više mogli napraviti, a ovako ih kroz razne natječaje zapravo molimo da nam vrate dio naših sredstava. samo sredstva koja se uberu na našem području da nam ostanu, ništa drugo nam ne treba, mi bi imali još veći i brži razvoj – kaže načelnik Pavičić.

Prošla godina bila je jedna od kriznih jer ste se prvi puta susreli s velikim povratom poreza na dohodak. Kako ste to preživjeli znatno smanjenje proračuna i što se na području općine radilo, koji projekti?
- Unatoč svemu prošla godina je završila dobro sa sredstvima koja smo imali na raspolaganju. Moram reći da nam je taj udar država umanjila kompenzacijskim sredstvima za taj povrat poreza, koja će se kroz vrijeme smanjivati. Najviše nas boli činjenica da smo mi sad dobili status općine koja treba pomoć. Da je napravljena decentralizacija dijela sredstava države prema lokalnim jedinicama mi tu pomoć ne bi trebali. U Europi imate nekoliko država koje imaju na tisuće općina, od Francuske, Slovačke, Poljske, gdje su općine slične našima i po površini, ali sa daleko većim ovlastima i proračunima, većim sredstvima. Mi smo sada svedeni na nekada malo veću mjesnu zajednicu, a dio poslova državne uprave bi se mogao prenijeti na nas. Pa i decentralizirana sredstva koja idu preko županija mogla bi ići direktno na nas, kao transfer za školstvo i posebno socijalu, socijalne pomoći, pomoć za ogrjev, gdje se novci šetaju, a na kraju ih mi dijelimo našim korisnicima – ističe Pavičić koji očekuje u budućnosti jačanje općina, upravo na tom socijalnom dijelu, jer najbolje podatke i mogućnosti ima upravo općina. Može se porez na dohodak još više ukinuti, da bi narod imao veće plaće i mirovine, ali općinama treba dati i dio kolača od PDV-a, on se i tako skuplja na cijelom području države, a završava samo u jednom centru.

- Protekle godine na području općine Kaptol uglavnom su okrenute na komunalnu infrastrukturu, posebno na vodoopskrbu i odvodnju. Kapitalni objekt je odvodnja i prečistač za naselja Češljakovci i Golo Brdo, koji smo mi financirali kreditom, a nakon završetka investicije u cijelosti iz IPARD programa. Bavili smo se održavanjem komunalne infrastrukture za koju nam treba 380 tisuća kuna, održavanjem i uređenjem društvenih domova, financirali društveni život, udruge, kultura, manifestacije oko 100 tisuća kuna, sport preko 120 tisuća kuna, posebno vatrogastvo, jer imamo 5 DVD-a i osim zakonskih obveza izdvajamo dodatna sredstva za vatrogastvo oko 200 tisuća kuna. To su minimalna sredstva i svima jedva dostatna, a za naš mali proračun su velika – kaže Pavičić koji je ponosan što su u zadnjih nekoliko godina uredili gotovo sve društvene domove u naseljima i podigli standard društvenog života, ove godine posebno dom u Golom Brdu uz proslavu obljetnice vatrogasnog društva, a ostao je još za urediti dom u Alilovcima gdje su dobivena i određena sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja.

- Za ovu godinu nastavljamo sa uvođenjem kanalizacije u još nekoliko ulica u Kaptolu, i prošle godine smo za dvije ulice izdvojili oko 300 tisuća kuna, isključivo iz vlastitog proračuna. Već nekoliko godina za te poslove ne dobivamo ništa kuna. Idemo na novo projektiranje odvodnje u Podgorju, Alilovcima gdje je kanalizacija izgrađena u 50%, zajedno s plinskim distributerom proširiti plinsku mrežu u još nekoliko naselja. Za sada nam još tri naselja nemaju javnu vodoopskrbu, nego iz svojih lokalnih vodovoda, što ćemo promijeniti jer tu vodoopskrbu je teško kontrolirati, a posebno kvalitetu vode. Odvodnju također trebamo završiti djelomično u još tri naselja gdje nije u potpunosti završena. Za to očekujemo raspisivanje natječaja kojih još uvijek nema – kaže Pavičić, koji nije zadovoljan što su naselje Kaptol i susjedna sela isključili iz programa aglomeracija, kojima bi oni upravo odvodnju riješili u potpunosti. U prvoj varijanti su bili u projektu aglomeracije Hrvatskih voda, no kasnije su zbog nekog poteza administracije izbačeni iz tog projekta. Planiraju dovršiti još nekoliko ulica u Kaptolu, što također očekuju sredstva iz fondova. Općina Kaptol nema nikakvog kredita, niti obveza za plaćanje i gospodare svojim sredstvima kao pravi i štedljivi gospodar.

Uz obilježavanje 23. rođendana Općine Kaptol bit će svečano otvoren sustav za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda Češljakovci – Golo Brdo, koji ima sustav mreže dug 6 km, te uređaj novog tipa za mehaničko i biološko pročišćavanje vode.

Tekst/foto: Vladimir Protić

dan opcine kaptol