Četvrtak, 30 Lipanj 2016 10:57

Štete na poljoprivrednim usjevima 27 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKI ŽUPAN PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU ZA PODRUČJE GRADOVA LIPIK, PAKRAC I PLETERNICA -

POŽEGA - Na području Požeško-slavonske županije 27. lipnja 2016. godine došlo je do nevremena, jakog vjetra, kiše, tuče odnosno leda, no posebno velike štete zabilježene su na području gradova Lipik, Pakrac i Pleternica. U takvim slučajevima proglašava se elementarna nepogoda da bi poljoprivrednici koji imaju osigurane usjeve mogli dobiti potraživanja po osiguranim policama a svi i određene odštete koje u tim slučajevima predviđa država.

- Ovakva su nevremena nepredvidiva. Nekoliko sati prije došle su procjene da će se nešto dogoditi na što nismo mogli utjecati. Nažalost još jedna od elementarnih nepogoda koja nas je zadesila u ovih nekoliko godina, a unazad nekoliko vidljivo je da je širih razmjera. Već prema sadašnjim procjenama zadnje nepogode učinile su veće štete, a može se govoriti o desetcima milijuna kuna štete, kako na infrastrukturi, gospodarskim i stambenim objektima, tako i na poljoprivrednim površinama koje se za sada oko 27 milijuna kuna. Bujice koje su se pojavile ulazile su u stambene i poslovne prostore, a uništavale su i ceste. Obišao sam dio poplavljenih područja, a i sve naše službe bile su na terenu koje su pristupile sanaciji šteta. Pomagalo se i obiteljima u sanacijama krovišta jer je bilo objekata koji su i takve štete pretrpjele uslijed jakog vjetra - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na tiskovnoj konferenciji na kojoj je objavio svoju Odluku o proglašenju je elementarnu nepogodu za područja ova tri grada.

Komisije koje su formirane u gardovima će u roku od osam dana evidentirati nastale štete koje stanovnici na tim područjima trebaju prijaviti u nadležnu jedinicu lokalne samouprave prema mjestu stanovanja. - Mi ćemo nastojati da se stanovnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva obeštete. Upitno je što će se dogoditi sa uljanom repicom i da li će je uopće i biti, a i kukuruz je u takvoj fazi razvoja gdje se moglo očekivati zametanje odnosno formiranje klipa i ako se bude mogao upotrijebiti i za stočnu hranu biti će dobro. Štete su ogromne i velike, tražit ćemo od ministarstva poljoprivrede da poduzmu sve u što kraćem roku za obeštećenje poljoprivrednih proizvođača - dodao je župan Tomašević, no i napomenuo da Požeško-slavonska županija do sada nije dobila još ni isplatu za štete od poplava koje su nas zahvatile u nekoliko navrata 2014. godine.

Tekst/foto: Vladimir Protić