Subota, 27 Kolovoz 2016 12:05

Ovo je bila prva godina kada nismo morali rješavati probleme iz prošlosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN DAN OPĆINE VELIKA I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. AUGUSTINA -

VELIKA – Svečanom sjednicom općinskog Vijeća u novouređenoj dvorani društvenog doma i DVD Velika, Općina Velika je obilježila je svoj Dan općine i blagdan svog zaštitnika sv. Augustina. Pred velikim brojem gostiju, uzvanika, ali i nagrađenih, načelnik općine Vlado Boban iznio je i svoje zadovoljstvo što je konačno iza njega jedna od uspješnih godina, prva godina kada nisu morali rješavati probleme iz prošlosti, nego se posvetiti razvoju. 

IMG 5819- Danas je punih deset godina kako sam došao na mjesto načelnika općine Velika. Devet godina je prošlo u problemima, a zadnjih godinu dana ipak je bilo lakše, iako je država za vrijeme SDP-ove vlasti ukinula ovom području određene beneficije. S tri milijuna kuna izvornog proračuna uspjeli smo ipak u proteklih godinu dana napraviti dosta toga istakao je na početku svog izvješća načelnik Boban, zadovoljan što se rješavajući milijunske dugove prethodnih vlasti u Velikoj, konačno došao do trenutka kada se može posvetiti razvoju 24 naselja i sela koja se nalaze na području Općine Velika. Posebno je iskazao svoju zahvalnost svim poduzetnicima i obrtnicima s područja Velike koji pune proračun i uvijek su spremni pomoći zajednici. Sada se kreće i u rješavanje većih i kapitalnih objekata, rješavanje pitanja infrastrukture, a kako sam kaže, sada „smo u šestoj brzini“.

Riješeno je nogometno igralište u Trnovcu, s rasvjetom i dječjim igralištem za 250 tisuća kuna, s Ministarstvom regionalnog razvoja rješava se Dom hrvatskih branitelja u Poljanskoj, koja je bila na prvoj crti bojišta, a postavit će se i spomenik poginulim braniteljima. Konačno je riješen i dio kanalizacije u Velikoj, u suradnji s Tekijom a rješava se i zapadni dio Velike s dodatnih 430 tisuća kuna. Uz Tekiju i Eu fondove izgrađuju sustav odvodnje za Trnovac i Trenkovo, sve vrijedno 3 milijuna kuna. uređena su groblja, mjesni domovi, nekoliko dječjih igrališta, kreće se u širenje plinske IMG 5834mreže nakon dolaska plina u Veliku. „Sve su to danas neka druga pitanja, neki drugi problemi, od onda kada smo rješavali dugove i skidali hipoteke s naših križeva i groblja – kaže načelnik Boban koji je tek sada u potpunosti odahnuo, pa se razmišlja i o otkupu bivšeg stadiona NK Kamen Ingrad, koji propada. Tamo bi se uredili prostori općinske uprave, mjesto za rad svih udruga, te kompletan sportski rad i život Velike, posebno mladih nogometaša. Općina nije nikada bila niti vlasnik bazena, te nije mogla utjecati na njihov rad i razvoj, no ovu situaciju s devastiranim bazenima, odustajanjem investitora od ulaganja, te potpuno propadanje više ne mogu gledati, pa se razmišlja da se sada kreditno sposobna općina zaduži i kupi bazene, od po svemu gledajući, propalog investitora. Tada bi razvoj bazena išao u režiji same općine ili ulaskom u javno-privatno partnerstvo.

Odličan rad Općinskog vijeća, posebno načelnika Vlade Bobana prigodnim riječima pohvalili su Darko Puljašić, dogradonačelnik grada Požega i ravnatelj Doma zdravlja županije, pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić. 

IMG 5859Nakon kulturno-umjetničkog programa koji su izveli, dječja skupina KUD Šijaci iz Biškupaca i Mješoviti pjevački zbor „Ledena berba“ i tamburaška skupina matice umirovljenika velika uručena su godišnja priznanja općine Velika pojedincima i zaslužnim kolektivima. Nagrađen je književnik Vladimir Bakarić iz Vinkovaca, odlični i uzorni učenici OŠ Ivan Goran Kovačić, Patrik Čakalić i Leon Romić, prva vojnikinja s područja Velike Mihaela Ćurčić i časniku u vojnoj inženjeriji Marijanu Matijeviću. Nagrađen je i KUD Šijaci iz Biškupaca i Gradska knjižnica i čitaonica Požega za suradnju i formiranje knjižničnog stacionara u Velikoj.

Tekst/foto: Vladimir Protić