Utorak, 18 Srpanj 2017 15:58

Osigurana značajna sredstva za one koji žele svoju starost živjeti na svom ognjištu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT VRIJEDAN VIŠE OD 400 MILIJUNA KUNA -

POŽEGA – Radionici na temu “Zaželi” prethodio je radni sastanak požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, gradonačelnika i načelnika općina s ministrom rada i mirovinskog sustava IMG 9989Markom Pavićem. Razgovaralo se o projekti vrijednom više od 400 milijuna kuna od kojih se svakako u planu ima određeni iznos povući i u Požeško-slavonsku županju za što se već na nedavno održanoj županovoj koordinaciji konkretno na tu temu i razgovaralo.

Program za zapošljavanje žena u ruralnim “Zaželi” upravo je u Požegi po prvi put predstavljen na državnoj razini i to na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a sada iz Požege kreće i ciklus informativnih radionica za područje Slavonije. U sklopu ovog programa na području čitave Hrvatske planira se u zaposliti oko 3000 žena na poslovima brige o starijim osobama u 12 tisuća kućanstava na ruralnim područjima.

IMG 9966- Program je otvoren kontinuirano i već sutra se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, udruge i drugi prijavitelji, ali ideja je da se upravo kroz radionice pripreme što kvalitetniji projekti. Trenutno 400 milijuna kuna možda zvuči puno, ali kada se sve rasporedi, s obzirom na atraktivnost programa i broj ljudi koji su već sada zainteresirani, vjerujem kako će trebati osigurati i dodatna sredstva za sva ruralna područja kako bi potaknuli zapošljavanje – rekao je ministar Pavić prije početka radnog sastanka s županom, gradonačelnicima i načelnicima s područja Požeško-slavonske županije.

Riječ je o projektu koji je iznimno značajan za Požeško-slavonsku županiju koji se odlikuje ponajprije u ruralnim prostorima, nastavio je župan Tomašević.

- Prije nekoliko dana održali smo i Koordinaciju gradonačelnika i načelnika u Pakracu i upravo je program “Zaželi” bio jedna od prioritetnih tema sastanka gdje smo analizirali što je potrebno učiniti i kako biti što spremniji za aplicirati na ovaj IMG 9996projekt. Mi smo doista spremni, svi gradovi i sve općine jer od ovog projekta očekujemo puno. Znamo kako preko općina i gradova te udruga možemo privući i do deset milijuna kuna i potrudit ćemo se dobiti svaku kunu. Ovo je vrlo vrijedno jer se zadovoljavaju potrebe upravo na ruralnim područjima, jer ne trebamo težiti da svaka starija osoba bude institucionalizirana, već upravo suprotno – neka djedovi i bake budu u svom domu gdje se osjećaju najugodnije, ali uz pravu svakodnevnu skrb i to će ovaj model upravo omogućiti. Pozdravljamo ovaj projekt, izvrstan je i vjerujem da ćemo u vrlo dogledno vrijeme zaposliti pripadajući broj žena – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako su upravo pri kraju izrade točnih analiza o potrebama na području županije.

Prigodnim riječima ministra i njegove suradnike pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

IMG 9991- Ovaj projekt nama će puno značiti. Nastavljamo jednu dobru priču s terena i drago nam je da prihvaćate i slušate upravo potrebe tog terena te pružate ovako dobra rješenja – rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Projekt “Zaželi” vrijedan je 400 milijuna i 900 tisuća kuna, a financirati će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda i u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Opći cilj poziva omogućiti pristup zapošljavanju ženama koje su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada s naglaskom na ruralna područja i otoke. Najniža vrijednost pojedinačnog projekta bit će 900 tisuća kuna, a najviša vrijednost projekta može ići do 10 milijuna kuna. Poziv traje sve do 2020. godine, a za natječaj se sa svojim projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge, dok su obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb.

Tekst/foto: D.K.