Srijeda, 13 Rujan 2017 12:09

Pakračka bolnica ponovno samostalna i postala bolnica hrvatskih veterana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

2. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Prva je to potpuno radna sjednica, iako su još dva vijećnika polagala prisegu, jer nisu bili na konstituirajućoj sjednici. Da jer dosta vijećnika novih i prvi puta u klupama županijskih vijećnika, vidi se i po tome što su na aktualnom satu postavljena samo dva pitanja. Na pitanje vijećnice Ljerke Švajghart (SDP) zašto je došlo do zastoja na Akumulaciji Šumetlica, koje je sada stanje na tom gradilištu pošto je izvođač tvrtka Viadukt u stečaju. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, istakao je da projekt Šumetlica ide dalje, da se od njega svakako nije odustalo, no spletom niza okolnosti godinama se projekt ne realizira. Pune dvije godine čekalo se s izborom izvođača, bilo je tu žalbi i sve se odužilo. - Kada je konačno izabran izvođač, potpisan ugovor vrijednosti 90 milijuna kuna s tvrtkom Viadukt kao izvođačem, radovi su već trebali krenuti, no dogodio se paradoks i tvrtka je otišla u stečaj. U dogovoru smo s Hrvatskim vodama, vidjet ćemo hoće li stečajni postupak dugo trajati ili će doći druga tvrtka. Ove jeseni imamo sastanak po tom pitanju s Hrvatskim vodama, ja ću se jednako boriti da se to nastavi, novac postoji i nećemo odustati.

Kada će u rekonstrukciju Zrinska ulica, koja je jedna od žila kucavica grada Požege, po njoj prolaze autobusi, kamioni i sva teška vozila, a kolnik i pješaka staza je u lošem stanju, pitao je vijećnik Bruno Horvat (SDP). Odgovorio mu je župan Tomašević, s napomenom da ta ulica nije pod ingerencijom ŽUC-a jer Zrinska ulica ima status državne ceste. - Uređenje državne ceste je u planu i ima prioritet. Ona ide sve do prostora Zvečeva, gdje će biti izgrađen i veliki i široki kružni tok, koji nastavlja prema Industrijskoj ulici jednim krakom i prema Osječkoj ulici i bolnici. To je prioritet od ulaska u Požegu do izlaska iz Požege, a Hrvatske ceste su ishodile sve dokumente i građevinsku dozvolu, a mi radimo pritisak da se krene u izgradnju. 

Od točaka dnevnog reda usvojen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije većinom glasova, jer je oporba, SDP, NL Za bolje sutra i Most bio protiv, jer smatraju da je premala realizacija koja se odnosi na pomoć za gospodarstvo, subvencije kredita poduzetnicima, subvencije poljoprivredi i razvoj poljoprivrede koje su u prvih šest mjeseci bile ili realizirane s „0“ kuna ili tek 10 do 20 posto predviđenih i planiranih sredstava.

Veliku diskusiju, no ne sa negativnim stavovima, jer je i SDP odmah u početku diskusije rekao da će glasati „za“ prijedlog Odluke o podjeli Općinske županijske bolnice Požega i osnivanje nove zdravstvene ustanove Opća županijska bolnica Pakrac koja je dobila i status bolnice hrvatskih veterana. Nije nitko bio sretan s Odlukom kada je država pokrenula proces sanacije bolnica, koja je predviđala i spajanja bolnica, no provedeno je spajanje samo Pakračke s Požeškom i Nove Gradiške sa Slav. Brodom. Sanacija nije do kraja provedena, čak po izjavi župana Tomaševića dugovi su sada veći nego prije spajanja, nego ju je država naprasno prekinula. Požeška bolnica je i dalje u vrhu hrvatskih županijskih bolnica, proglašena prije dvije godine i najboljom bolnicom, te će ona uz neke nove planirane investicije sigurno taj status i zadržati, a time i pozitivno poslovanje. Svjestan je i župan Tomašević, da je on kao župan odgovoran za zdravstvenu zaštitu svih stanovnika, ali i za financijsko poslovanje, Županija kao osnivač bolnice. Novi status Bolnice Pakrac koja postaje i bolnica hrvatskih veterana sigurno daje neku sigurnost jer će se u financiranje uključiti i Ministarstvo branitelja. - Bolnica Pakrac je stara preko 130 godina, zapošljava 270 djelatnika, što je za Pakrac koji nema puno gospodarstva vrlo značajno, i taj kraj zaslužuje da ima svoju bolnicu. Bolnica ne skrbi samo za pacijente s područja Pakraca i Lipika, već i za obližnja mjesta koja pripadaju Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Tražit ćemo od Ministarstva zdravstva da se upravo dodaju dodatna sredstva Bolnici Pakrac zbog tih pacijenata za koje bolnica brine. Bolnica će pomoći braniteljima da dobiju kvalitetniju zdravstvenu brigu za što će od Ministarstva branitelja dobiti sredstva. Pošto se u Pakrac ne dolazi baš radi živjeti i raditi, grad Pakrac i gradonačelnica pripremit će niz mjera kako privući liječnike i medicinsko osoblje, a pomoći će i županija, kako bi dobili što veći broj liječnika, pa i stipendista da ostanu na ovom prostoru. Ovo je ujedno i ispunjenje obećanja dano stanovnicima Pakraca i Lipika - zaključio je župan Tomašević.

Odluku je podržao i posebno obrazložio i vijećnik Marijan Cesarik (SDP), koji je u vrijeme spajanja bio zamjenik ministra zdravlja. Tada je to tražio i međunarodni monetarni fond i europska unija da bi se saniralo hrvatsko zdravstvo. Posebno je bio pritisak iz EU jer tada smo bili pred ulaskom u uniju. Sa osam milijardi kuna duga hrvatskog zdravstva u dvije godine efekt je bio smanjenje duga na 2 milijarde, no od projekta se odustalo, pa se ponovno vraća samostalnost bolnicama u Novoj Gradišci i Pakracu. Danas je dug hrvatskog zdravstva ponovno u porastu. Spajanjem bolnica dobili su najviše pacijenti jer su imali više liječnika specijalista na raspolaganju. Cesarik je pohvalio i ravnatelja prof. dr. sc. Željka Glavića koji je odlično vodio cijeli proces spajanja i poslovanja obiju bolnica.

Zamjenik župana Željko Jakopović smatra da će pozitivno poslovanje svakako ovisiti o dobrom menadžmentu, ali i cjelokupnom stanju cijele države. Centralna država će morati dati sredstva, investirati u novu opremu i tehnologiju da one funkcioniraju, a svi mi malo više raditi, odgovornije se ponašati i štedjeti. Moramo se ponašati tako i mijenjati, da nam svima bude bolje, svi osobno dati svoj doprinos.

Vijećnici su većinom glasova usvojili i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana ŽUC-a i rebalans plana ŽUC-a. Usvojen je uz protivljenje oporbe i Prijedlog Odluke o pristupanju Požeško-slavonske županije trgovačkom društvu Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o., kao i Prijedlog ugovora o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. Oporba je smatrala da će svi troškovi odvoza otpada u Šagulje ići na teret stanovnika županije, te da bi trebalo radije formirati tvrtku koja bi od tog otpada radila nove sirovine i na tome zarađivala, a ovako jedan od najboljih biznisa u svijetu, dajemo drugoj županiji.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Srednje škole Pleternica, koja predviđa razrješenje dosadašnjeg ravnatelja Hrvoja Galića, ujedno i ravnatelja OŠ fra Kaje Adžića, čije učionice privremeno i koristi Srednje škola Pleternica, po očekivanju izazvao je dosta diskusije. Posebno su to kao političku odmazdu ocijenili vijećnici Nezavisne liste Za bolje sutra, čiji je član Hrvoje Galić, koji je bio na listi glavni konkurent pleterničkoj gradonačelnici Antoniji Jozić, na proteklim lokalnim izborima. 

Župan Tomašević pojasnio je to drugačije, jer od osnivanja 2014. godine Srednja škola Pleternica došla je danas do 7 odjeljenja, 4 Ekonomske škole i 3 Obrtničke škole. Kada se počinjalo i to u učionicama pleterničke OŠ, bilo je opravdano da ravnatelj bude ravnateljica OŠ Anka Dorbić, koja je otišla u mirovinu, a naslijedio ju je Hrvoje Galić u OŠ ali i srednjoj. Dana se Srednja škola Pleternica nalazi pred projektima uređenja zgrade koju će darovati grad Pleternica, pred projektima EU, pred poslovanjem kao i svaka srednja škola, pa je normalno da onda i ravnatelj bude, ponovno privremeni, ravnatelj neke od srednjih škola, ovoga puta ravnateljica Obrtniče škole Iva Šnajder. Imenovanje isključivo zbog potrebe daljeg razvoja i što prije početka rada samostalne srednje škole, a ne politička odluka, ponovio je župan Tomašević. Odluka je donesena većinom glasova vijećnika koalicije HDZ-HDSSB-HSU-HSLS i HSS-a.

Tekst/foto: Vladimir Protić