Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 10:25

Susret dvaju pobjednika hrvatskih liga

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TRADICIONALNI PRIJATELJSKI SUSRET NOGOMETAŠA DINAMA I SLAVIJE -

 NK SLAVIJA - GNK DINAMO 0:3

 PLETERNICA - Stadion S. Z. Šivo, gledatelja 2.500, sudac Adžijević (Lipik), pomoćnici Jurišić, Jakovljević.

 STRIJELCI: 0:1 Božić (4), 0:2 Machado (60), 0:3 Matić (63).

 SLAVIJA: Petković, Nikolaš, Ergotić, Jelčić, Majstorović, Žuljević, Valentić, Šubara, I.Peharda, Žafaranaić, Jakovljević, još su igrali: Blašković, Gomerčić, Ognjenčić, Bognar, Antunović, M.Peharda, Marčinković, Solić, Ančurovski, Abramović, Majetić. Trener: Dalibor Bognar.

 DINAMO: Eduardo, Musa, Šimunović, Pinto, Fernandes, Knežević, Božić, Olmo, Goncalo, Ćorić, Barišić, još su igrali: Ježina, Matić, Husejinović, Fintić, Machado, Gojak, Pivarić, Pamić, Matel, Taravel. Trener: Zoran Mamić.

 Na predivnom pleterničkom travnjaku dotjeranog stadiona Stjepan Zdenko Šivo u atmosferi koja se sve rjeđe viđa i na prvoligaškim travnjacima pred oko 2.500 gledatelja susreli su se stari znanci i sportski prijatelji domaćin Slavija iz Pleternice i gost zagrebački Dinamo. To su već postali tradicionalni susreti na otvorenju prvoligaških priprema kluba iz Maksimirske i završetku produžene sezone pleterničkog sastava jer je ovo već peti ogled u proteklih pet godina kako imamo prigodu vidjeti što ima novoga u igračkom kadru našega deseterostrukoga državnog prvaka u proteklih deset natjecateljskih sezona. Uz sve lijepe vizualne uvjete za odigravanje ove utakmice čuli smo i neizostavni navijački dekor stotinjak bbb-a koji su zdušno otpjevali svoj navijački repertoar. Ovaj mali jubilej međusobnih susreta ovih klubova takmaci su obilježili i ukrasili odličnim minulim sezonama te su natjecanjima u kojima su participirali završili kao pobjednici ligaških natjecanja kako u 1. HNL tako i 3. HNL istok središta Osijek-Varaždin. Slavija je neposredno prije početka utakmice za svoj naslov nagrađena peharom namijenjenom najboljem te su se svi igrači i stručni stožer okitili zlatnim medaljama koje su im uručili Dubravko Galović, Ante Vučemilović i Drago Lucić kao predstavnici HNS-a. Kiša koja je padala tijekom prethodne večeri i noći natopila je travnjak taman toliko da podloga bude najbolja za igru, a sunce koje se pojavilo između oblaka grijalo je igrače do temperature koja je idealna za odigravanje jedne lijepe i zanimljive radne utakmice. Utakmice s Dinamom Slavijaši redovito iskoriste za opraštanje svojih starih zaslužnih igrača od aktivne nogometne karijere pa se ovom prigodom od vjernih pleterničkih navijača oprostio pleternički napadač Davor Žafaranić kojega su nakon petnaest odigranih minuta pljeskom ispratili svi prisutni. Svečani oproštaj uz prigodne darove koje mu je uručio predsjednik kluba Marinko Markota malo je pokvario igrač Dinama Ivan Božić dovevši zagrebačke žute u vodstvo nakon jednog udarca iz kuta i prenesene lopte na dalju vratnicu i oštrim udarcem desnom nogom matirao Petkovića. Pleternički modri su dobro i organizirano odigrali nastavak prvog dijela ne dopustivši svojim favoriziranim gostima puno situacija za postizanje pogotka. Nakon obavljenih zamjena bila je evidentna razlika u kvaliteti kluba obiju momčadi pa su se žuti raspucali i pogocima Machada i Matića na otvaranju drugog dijela povećali vodstvo i utakmicu usmjerili u mirnu luku za goste iz Zagreba. Rutineri zagrebačkog kluba do kraja utakmice čuvali su znalački loptu i stvorili nekoliko lijepih prigoda od koji valja istaknuti pokušaj Pivarića koji je odsjeo na gredi. Slavijaši očito zasićeni osvajanjem naslova nisu ove godine uspjeli postići pogodak čime su ponovili učinak iz prvog ogleda kada im to također nije pošlo za rukom.

 - Nakon deset lijepih i nezaboravnih sezona u kojima smo redovito bili u vrhu tablice eto doživio sam sreću da se opraštam u trenucima kada je moj klub dohvatio najvišu stepenicu u ligaškom natjecanju. Miješaju se sreća i tuga, pred ovakvim ambijentom i s ovakvim protivnikom oproštaj je doista častan no uvijek ostaje žal što više neću subotom moći istrčati na najdraži travnjak sa svojim sad već bivšim suigračima. Zahvaljujem se svima u klubu na predivnim trenucima koje sam proveo igrajući za Slaviju - još uspuhan od trke za Dinamovcima izgovorio je Davor Žafaranić.

 - Imali smo vrlo napornu sezonu s dosta teških i zahtjevnih utakmica tako da su moji igrači dali onoliko koliko u ovom trenutku mogu dati. Nakon pauze od posljednjeg odigranog kola nismo niti mogli bolje no ja sam unatoč svemu zadovoljan jer je ovo ipak šlag na tortu nakon osvojenog prvenstva svi igrači imali su prigodu i čast odigrati protiv naše najbolje momčadi o ovom trenutku - rezimirao je trener pleterničkog šampiona Dalibor Bognar

- Sretan sam i zadovoljan što smo ponovo gostovali u Pleternici, mogu se samo zahvaliti domaćinima na odličnoj organizaciji ovog dojmljivog događaja. Jedino sam nesretan zbog ozljede Husejinovića, nadam se da neće dugo izbivati. Ovo čemu svjedočimo u ovom malom gradu velikog srca je doista čudesno. S ovoliko topline smo rijetko gdje dočekani pa ćemo se stoga vjerojatno ovdje vidjeti i iduće godine - zaključio je strateg Dinama Zoran Mamić.

U dinamovom sastavu vidjeli smo igrače koji su već gostovali u Pleternici (Pinto, Šimunović, Fernandes, Ćorić...), vidjeli smo i neka nova lica (Olmo, Barišić, Gojak...), kapetansku traku ponosno je nosio vratar zagrebačkog kluba Eduardo te se usprkos izostancima reprezentativaca Dinamo predstavio u respektabilnom sastavu. Na žalost reprezentativci su dobili malo duži odmor nakon aktivnosti koje su morali provesti sa svojim reprezentativnim kolegama te su se tek nedavno priključili trenažnim aktivnostima pa je procjena stručnog stožera Dinama da nisu spremni konkurirati za utakmicu u Pleternici i ostali su u prijestolnici Hrvatske odraditi program koji im je postavio trener Mamić. Prije svega Pleterničani su se nadali vidjeti Schildenfelda kao najzvučnije pojačanje modrih no ipak ga ove godine nisu vidjeli. Možda dogodine. Poznato je da je Čileanski reprezentativac Henriquez na Copa America pa je brojka izostanaka, uz igrače koji su zbog povreda van stroja, s njim zaključena.

Tekst: P. Čuljak Foto: Alen Protić