Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 11:08

U Generalnom konzulatu RH u Pečuhu dogovorena suradnja s mađarskim Nacionalnim parkom Dunav- Drava

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PARK PRIRODE PAPUK -

PEČUH - U Parku prirode Papuk nastavlja se s pripremom novog projektnog prijedloga za nadolezeći program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska- Hrvatska. U organizaciji generalne konzulice RH u Pečuhu, gđe Vesne Haluge, održao se sastanak predstavnika dvaju parkova s ciljem nastavka partnerske suradnje započete uspješno provedenim projektom “Dvije rijeke i jedna gora”.

Ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac i Goran Radonić, stručni voditelj Javne ustanove razgovarali su s predstavnicima Nacionalnog parka Dunav Drava na čelu s ravnateljem g. Szabolcem Závoczkyjem o unaprijeđenju turističke infrastrukture suradnjom u prekograničnom području.

Projektni prijedlog u kojemu će vodeći partner biti Park prirode Papuk uključiti će nekoliko infrastrukturnih ulaganja u hrvatskom i mađarskom pograničnom području.
Najfrekventnija točka Parka koji je 2015. godine stekao status geoparka pod zaštitom UNESCO-a, izletište Jankovac, na kojemu je smještena i Eko točka Javne ustanove zbog iznimne popularnosti i atraktivnosti sadržaja ove godine bilježi višestruko povećanje posjetitelja naspram proteklih, posebice onih koji dolaze organiziranim prijevozom i osobnim automobilima. Do Jankovca iz smjera Virovitičko- podravske županije vodi samo jedna prometnica koja će se tijekom projekta Geopriče UNESCO geoparka, nedavno odobrenog za financiranje, rekonstruirati tijekom razdoblja od 14 mjeseci, počevši u 2018. godini. U tom razdoblju promet će se odvijati redovno uz povremene prilagodbe vožnje, o čemu će posjetitelji biti obaviješteni na vrijeme.

Usprkos toploj dobrodošlici koju želi svim posjetiteljima, Javna ustanova utvrdila je u području Parka šume Jankovac relativno opterećenje prometa i stvaranje gužve pri parkiranju. Dostupni parkirališni prostor trenutno se uređuje s ciljem bolje organizacije prihvata vozila na izletištu, no stvara se potreba za strateškim i održivim upravljanjem broja posjetitelja koji dolaze osobnim vozilima.

Sve veća zainteresiranost posjetitelja da zaštićeno područje istražuju neposrednim kretanjem u prostoru motivira djelatnike Ustanove na planiranje trasiranja i obilježavanja ruta kroz šumsko područje od Slatinskog Drenovca do Jankovca. Uređenjem površine za prihvat većeg broja vozila izvan Park šume Jankovac, točnije u Slatinskom Drenovcu, rasteretit će se parkirni prostor izletišta.

Zbog tendencije proširivanja sadržaja za posjetitelje osjeća se potreba za uspostavljanjem dodatnog višenamjenskog objekta u Slatinskom Drenovcu u neposrednoj blizini pristupne ceste za spomenuto izletište. Ovaj objekt, koji je od nedavno u vlasništvu Parka prirode, nalazi se na atraktivnoj lokaciji, a prenamijenit će se u višenamjenski Centar za posjetitelje kao info točka u kojemu će posjetitelji moći dobiti osnovne informacije o prostoru Parka, te, pokraj ostalih brojnih sadržaja i usluga, iznajmiti bicikl i mrežom obilježenih ruta uputiti se u istraživanja prirodnih ljepota Papuka.

Mađarski partneri pak planiraju ulaganje u neposrednoj blizini Mohača: namjera je urediti tematsku rutu s parkom za posjetitelje s domaćim životinjama poput autohtonih vrsta bivola, ovaca i svinja te izgraditi objekt s namjerom uspostave centra za posjetitelje. Pored tih sadržaja, posjetitelji imaju prilike koristiti već postojeće sadržaje usluge na tom prostoru poput najma za bicikle kojima mogu prolaziti već uređene biciklističke rute te najam kanua za vožnju još jednim prirodnim područjem pod zaštitom UNESCO-a, prekograničnim rezervatom biosfere Mura- Drava- Dunav.

Tehničku podršku u pripremi projektnog prijedloga pružit će VIDRA- Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

Tekst/foto: Park prirode Papuk