Četvrtak, 11 Listopad 2018 12:42

U školu došli sa svojim kućnim ljubimcima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ VILIMA KORAJCA KAPTOL OBILJEŽILA DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA -

KAPTOL – U OŠ Vilima Korajca u Kaptolu obilježen je Svjetski dan zaštite životinja u sklopu školskog projekta "Kućni ljubimci, naši prijatelji". Program je započeo kratkim predstavljanjem Udruge za zaštitu životinja „Sirius“, a nastavio se natjecanjem za “Naj kućnog ljubimca”.

Na prostor ispred škole okupilo se zaista veliki broj učenika koji su donijeli svoje kućne ljubimce. Bilo je tu nekoliko pasa svih pasmina, nekoliko mačaka, ali i kornjača, ribica, hrčaka, papiga, zečeva i dr. Na maloj pozornici organizirano je predstavljanje ljubimaca i njihovih vlasnika te malo natjecanje u najljepšem opisu i prikazu svojega ljubimca.

Treće mjesto osvojila je Iva Petrić (4. razred) sa svojim hrčkom Maxom dok su drugo mjesto zauzeli Helena Ciganović (3. razred PŠ Alilovci) i zec Mrvica. Prvim je mjestom nagrađena učenica Lucija Martinović (8. razred) koja je udomila nezbrinutog mačića te pokazala svoje veliko srce i humanost.

Za kraj je nastavnik Zdravko Vidović, inače uzgajivač golubova pismonoša pustio je golubove koji su napravili počasni krug iznad škole a onda se sigurnim i točnim letom uputili prema svojoj kući. – Ovo su golubovi pismonoše koji su nekada nosili pisma, a danas služe samo za natjecanja i uzgajaju se iz ljubavi. Ovdje sada imamo nekoliko vrsta golubova koji lete za početak na daljine do 50 kilometara, a imamo i već iskusnijih golubova koji lete preko 500 do 1000 kilometara. Ove mlade postepeno obučavamo na sve veće daljine, a za natjecanje lete i po tisuću kilometara u jednom danu. Kad ih odvezemo na mjesto natjecanja i pustimo oni lete bez prestanka dok ne dolete na svoju adresu. Sad ćemo ih pustiti ovdje a oni će odletjeti deset kilometara do svoje kuće gdje ih čeka ručak – pojasnio je Vranković.

Svoj štand imala je i Udruga za zaštitu životinja "Sirius". - Na štandovima smo dijelili čestitke, letke i naljepnice, a isto tako moglo se i ponešto donirati. Od štandova, još se mogao pogledati i onaj pet shopa Gizmo, na kojem se moglo pronaći stvarno raznih životinja, od zečeva do papigica. Djeca su sa zanimacijom dolazila do našeg štanda, noseći donacije davajući nesebično dio svog džeparca, pomogla su nam sakupiti čak 402 kune, a isto tako i raspitivajući se o psima. Naravno, ništa to ne bi bilo toliko zanimljivo bez naše Maze. Ona je, kao naša vjerna pratilja došla na proslavu ovog dana i naravno, bila glavna atrakcija našeg štanda. Zahvaljujemo se od srca ravnatelju, učiteljima i djeci na divno provedenom vremenu uz razgovor i pjesmu te, najbitnije, uz mnoštvo ljubimaca – rekla je predsjednica Udruge za zaštitu životinja Gordana Malbašić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska