Nedjelja, 24 Ožujak 2019 10:46

Preko 2.500 planinara iz 65 planinarskih društava i tri države

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

37. PAPUČKI JAGLACI NAJVEĆI PLANINARSKI POHOD PO PAPUKU - 

VELIKA - Planinarski dom Lapjak, start za 37. „Papučke jaglace“, vrijeme odlično, sunčano, bez vjetra, start u 9 sati na pet planinarskih staza. Bio bi to kratki raport s jedne od najvećih planinarskog pohoda po planini Papuk, koji vam ne bi mogao dočarati ljepotu i veličinu ove planinarske manifestacije kojoj je domaćin svih ovih godina HPD „Sokolovac“ iz Požege. Vrijedni organizatori iz godine u godinu podižu ljestvicu u organizaciji i okupljaju sve veći broj sudionika.

Ove godine okupljeno je preko 2.500 planinara i ljubitelja planina i hodanja, kojih je na „Papučke jaglace“ stiglo iz 65 planinarskih društava, od toga čak 24 planinarska društva iz Bosne i Hercegovine, nekoliko društava iz Srbije i planinarsko društvo iz Beograda. Uz planinarska društva tu je bio i veliki broj škola koje provode svoje škole i hodanje u prirodi, a posebno veliki broj ove godine bio je iz izviđačke organizacije, preko 400 izviđača iz 12 izviđačkih odreda. Bilo je dakako i puno pojedinaca, obitelji i društva prijatelja koji su iskoristili prelijepi sunčani dan za boravak u prirodi koji je usto još i organiziran. Posebno su nagrađeni najmlađa planinarka Klara Čuraj iz Osijeka i najstarija planinarka 86-godišnja Ružica Pađen HPD Bršljan Jankovac.

Od 8 sati počela su se okupljati društva za koje su domaćini priredili malu okrjepu, po pecivo. čaj ili kavu. Odmah su se počele formirati kolone kojima su planinari otišli na 5 staza za koje su osigurani vodiči i pratnja HGSS stanice Požega. Po svojoj kondicijskoj spremi, želji za težim ili lakšim stazama, ali i po dužini hodanja u satima. tako su se mogli odlučiti za jednu od 5 staza, od 3-4 sata hoda tri staze, najpopularnija staza Jaglaca ili Trišnjica te one do Mališčaka, Jankovca ili Češljakovačkog visa s dužinom od 6 do 7 sati hodanja.

Odmah na startu u 9 sati svim planinarima sretno hodanje poželjeli su Predrag Livak, predsjednik HPD Sokolovac, ispred pokrovitelja Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege i Vedran Neferović zamjenik župana za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije. Predstavnici Parka prirode Papuk sve sudionike su upozorili da se nalaze u parku pod zaštitom te da čuvaju prirodu i ne bacaju otpatke u prirodu.

Na povratku ih je sve čekao zabavni program, živa glazba s ručkom iz naprtnjače ili ručak koji je pripremilo Ugostiteljstvo Ledić sa tri jela, grah po samo 20 kuna, čobanac i čevapčići u kepinji po vrlo povoljnim cijenama. Svakako je i ovo jedan o prelijepih dana i izleta s boravkom u prirodi planine Papuk.