Srijeda, 24 Travanj 2019 12:37

Prvi puta organiziraju natjecanja u ženskom jahanju

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KONJOGOJSTVENA UDRUGA VALLIS AUREA ORGANIZIRA NOVU PRIREDBU ZA POPULARIZACIJU JAHANJA - 

PLETERNICA – „Zlatni kas Zlatne doline“ naziv je nove konjičke manifestacije koju kao jedinstvenu za žene u Hrvatskoj organiziraju Konjogojska udruga Vallis Aurea i Etno kuća Bello iz Pleternice. Natjecanje je to u jahanju isključivo ženske populacije koja se bavi uzgojem konja, djeca su od uzgajivača konja, ljubiteljice su jahanja i konjičkog sporta. Priredba se organizira u subotu 27. travnja na lokaciji Ribnjaka u Zarilcu, a od 10 sati očekuje se tridesetak jahačica i puno posjetitelja ljubitelja konja, konjskih natjecanja i posebno jahanja.

- Nas par entuzijasta iz udruge željeli smo organizirati jedno specifično natjecanje u ženskom jahanju. To je jedinstveno natjecanje u Slavoniji i Hrvatskoj, na koje smo došli na brojnim pokladnim jahanjima i smotrama na kojima nastupa sve više djevojaka i žena. Za sada imamo prijavljeno natjecateljica iz pet županija, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije. Žene jahačice takmičit će se u tri kategorije, a natjecanje se sastoji u brzini savladavanja zacrtane staze u parkuru, dvije različite utrke s postavom parkura, zatim utrka u štafeti. Za sve najbolje u kategorijama osigurani su pehari i medalje. Za sada je već prijavljena 21-a natjecateljica a očekuje se do subote još prijava – kaže inicijator Antun Bello koji je zajedno sa svojim učenikom, Petrom Veletićem, kojega je naučio jahati i brinuti se za konje, a sada mu je desna ruka u organizaciji ovog natjecanja.

- Želja nam je da to uskoro preraste u međunarodno takmičenje, jer već sada imamo kontakte sa Slovenijom i Mađarskom. Ovdje u Etno kući Bello naučilo je jahati šest jahačica i dva jahača. Na žalost tri su nam otišle u inozemstvo na rad, jedna je na fakultetu, imamo i jednu doktoricu veterine, a imamo i dvije srednjoškolke. Radit ćemo i dalje na toj popularizaciji jahanja kod mladih, a za to imamo i dobre resurse, mi imamo šest utreniranih kobila za jahanje i dobru volju da to znanje prenesemo na mlade. Jašemo u koralu, a kasnije kroz vinograde i kroz livade i polja. Treniramo redovno jer konji moraju biti uvijek u formi. Pomažu nam u toj realizaciji i Konjička udruga Potkalnički konjari koji imaju natjecanje u jahanju parova. želja nam je da sa gradom Pleternicom organiziramo za Devetnice i hodočašće iz okolnih mjesta na konjima, od Orahovice, od Broda i naših mjesta u Požeško-slavonskoj županiji – ističe Bello, inače aktivan i u radu nekoliko konjogojstvenih udruga, na pokladnim jahanjima diljem Slavonije i na raznim natjecanjima s konjima. Osobno u uzgoju u svojoj štali ima pastuha, šest kobila i dva ždrebeta.