Subota, 27 Travanj 2019 14:59

Zlatni kas Zlatne doline privukao 18 jahačica u tri kategorije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ODRŽANO PRVO I JEDINSTVENO NATJECANJE U ŽENSKOM JAHANJU U PARKURU S PREPREKAMA - 

ZARILAC – Konjogojska udruga Vallis Aurea Požega i Etno kuća Bello iz Pleternice organizirali su vrlo zanimljivo i jedinstveno natjecanje „Zlatni kas Zlatne doline za žene u ženskom jahanju s preprekama u parkuru. Suorganizatori su im bili Konjogojska udruga Pleternica i Konjogojska udruga Potkalnički konjari koji su im osiguravali i veliki dio same logistike i pomoći u natjecanju i ocjenjivanju jahačica.

- Za sada je ovo jedinstveno natjecanje u samo ženskom jahanju u Hrvatskoj i stoga sam to predložio članovima udruge i zalagao se za takvu organizaciju natjecanja. Ove godine imali smo 18 jahačica iz cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske, a nadamo se i proširenju suradnje s klubovima i udrugama ostalih gardova u RH te iz Slovenije i Mađarske – istakao je na početku inicijator i onaj koji je najviše potegao u organizaciji Antun Bello iz Pleternice.

Sve okupljene posjetitelje i sve natjecatelje te njihove navijače iz 8 konjogojskih udruga i klubova pozdravio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Vlado Prskalo koji je i sam ljubitelj konja i jahanja, imao i konjički klub dok je bio ravnatelj u školi u Slav. Brodu. – Zaista mi je drago što ću danas provesti ovaj dan u Slavoniji i ovom malom mjestu Zarilcu, biti sa ovim mladim ljudima koji su puni entuzijazma za ovaj sport. Svakako i kao ministarstvo želimo da ovaj sport što više zaživi u ovim ruralnim prostorima. Neka ovo današnje natjecanje završi sretno i sa osmjehom na licima ovih mladih žena, te da se natjecanje i ova tradicija nastavi i dalje – istakao je Prskalo.

Pozdrave su uputili ispred pokrovitelja, grada Kutjevo, Ivica Ribičić predsjednik Gradskog vijeća i sam ljubitelj i uzgajivač konja te grada Pleternice, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić koji je ovo natjecanje i proglasio otvorenim u ime požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji je bio spriječen doći na ovo prvo natjecanje. – Ovdje u središtu Slavonije u prekrasnom Zarilcu po prvi puta vidimo ove divne jahačice koje će pokazati svoju umješnost jahanja ali i njihove divne konje kojih sve više imamo u uzgoju u Hrvatskoj. Veseli me da sam i ja dio konjičkog sporta zadnjih 15-ak godina ovdje u Pleternici, te da se ponovno vraćamo na stare grane ponosa Slavonije, a to je sve više konja u uzgoju, od lipicanaca do ostalih pasmina. Siguran sam da će ovakvo natjecanje ubuduće privući još više natjecateljica i posjetitelja ljubitelja konjičkih natjecanja. Moram istaći da je ovakvu organizaciju mogao smisliti samo Antun Bello i njegova Konjogojska udruga, a siguran sam da je ovo samo prva od niza manifestacija na ovim prostorima i u Zarilcu gdje se sutra održava i Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica.

Osamnaest vrlo elegantnih jahačica na svojim konjima pokazale su u parkuru vještinu jahanja, brzinu i spretnost obilaženja kapija i zapreka u parkuru, ukupno u tri kategorije. Svoje umijeće u jahanju i vladanju s konjem pokazale su Lana Ivić iz Lužana, Andrijana Štivičić iz Sičica, Marija Majstorović iz Rešetara, Monika Stazić iz Rešetara, Paola Prskalo iz Graberca, Maja Majstorović iz Vrbovca, Lucija Grbeš iz Jakšića, Sara Pus iz Tekića, Nikolina Komporčić iz Brodskog Stupnika, Klara Devčić iz Nove Gradiške, Jana Ričko iz Konjšćine, Marta Marjanović iz Davora, Valerija i Natalija Katavić iz Slavonskog Kobaša, Mateja Milojčić iz Slavonskog Kobaša, Maja Piljek iz Začretja, Leona Blagaj iz Križevaca i Mihaela Vokić iz Slavonskog Kobaša.