Nedjelja, 05 Svibanj 2019 10:22

Park prirode Papuk na Interreg V-A prijavio 2 projekta ukupne vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Park prirode Papuk postao je sudionik drugog poziva Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska Hrvatska V-A s čak dva projektna prijedloga.

Nositelj su projektnog prijedloga "Borderless Biodiversity" u suradnji s gradom Pečuhom u Mađarskoj u kojemu je u fokusu temeljita revizija s ciljem utvrđivanja prisutnosti i lokacije svih biljnih vrsta Parka prirode Papuk.

- Temeljem stručne studije dva lokaliteta bogatog floralističkog područja, Svinjarevac na zapadnom području Parka i greben Pliš-Mališćak-Turjak, dobit će veći stupanj zaštite, te će se dati preporuke zaštite i za druge lokaliteta + ističe Goran Radonić, voditelj Stručne službe PP Papuk.

To znanje o bogatstvu prirode Papuka neće ostati samo među stranicama stručne studije, već će se na inovativan način predstaviti u Interpretacijskom centru koji će se urediti u objektu u vlasništvu JU PP Papuk u Slatinskom Drenovcu.

Arhitektonski ured ARCHIpuls u tandemu Kristine Lukačević i Saše Rupića izradio je zaista atraktivan arhitektonski projekt uređenja interijera. Na taj način će Park svojim posjetiteljima otvoriti sjeverna vrata Papuka na putu prema Jankovcu, svima znanom kao jednom od najljepših i najposjećenijih slavonskih izletišta.

- Park će ovim projektom nastaviti na procesu stvaranja javno- privatnog partnerstva s lokalnim proizvođačima koji će svoje proizvoda moći izložiti u kušaonici centra, a time želimo ohrabriti i na stvaranje novih kvalitetnih proizvoda. Proces javno- privatnog partnerstva s lokalnim proizvođačima započeli smo izradom oznake koja će se moći dodijeliti proizvodima proizvedenima na području Parka prirode Papuk, u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka - rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode.

Mađarski partner ulaže u pilot projekt vrta za uzgoj lokalnog ljekovitog bilja te edukaciji lokalnih stanovnika o njihovom uzgoju i preradi.

Ukupna vrijednost projekta 5.969.724,75 kn od čega je 3.434.994,35 kn ulaganje u Parku prirode Papuk, od čega je očekivano 85% sufinanciranja Interreg programa cijelog projektnog prijedloga u visini od 5.074.266,04 kn, odnosno 2.919.745,20 kn za Park prirode Papuk.

Drugi projektni prijedlog Circles of Panonia prijavljen je u suradnji s Udrugom SLAP iz Osijeka koja je prijavitelj prijedloga te Općinom Erdut i tri mađarska partnera: Općinom Orfű, Turističkom zajednicom Općine Orfű i Udruge za Husztót. Partneri su razvili opsežan plan povećanja atraktivnosti kontinentalnog područja na temelju prirodnih i znanstvenih atrakcija.

Sanja Galović, voditeljica novoosnovanog odsjeka za upravljanje domaćim, međunarodnim i ostalim projektima Parka prirode Papuk pojašnjava.

- Ovom projektnom idejom Park usmjerava svoje ulaganje na povećanje atraktivnosti područja Parka uljepšavanjem više lokacija s piknik zonama, kreiranjem land art područja u Slatinskom Drenovcu i markiranjem geološko-arheološko-povijesne edukacijske staze, a testirat će se i inovativne osmišljene turističke rute. Pokrenut će se tvrtka za ciljano upravljanje destinacijom PP Papuk u kojima će predstaviti sve do sada razvijene proizvode i sadržaje te one u razvoju. Partneri će otvoriti Centar za inkluzivni turizam u eko- selu Papuk u Markovcu koji će ugošćivati volontere, u Dalju će se uspostaviti planetarij temeljen na radu svjetski poznatog, a našeg znanstvenika Milutina Milankovića, razviti održivi model poslovanja s lokalnim proizvođačima hrane, ulagati u glamping smještajte organizirati razne radionice i festivale u prirodnom području ne narušavajući njegovu ravnotežu – istaknula je Galović.

Ukupna vrijednost projekta je 7.119,601,82 u kojima JU PP Papuk sudjeluje s 1.437.901,90 kn, od čega je očekivano 85% sufinanciranja Interreg programa cijelog projektnog prijedloga u visini od 6.051.661,55 kn, odnosno 1.222.216,61 kn za Park prirode Papuk. S planiranim aktivnostima partnera, ulaganje u cijelo područje Parka prirode Papuk broji još nekoliko milijuna više.