Četvrtak, 11 Srpanj 2019 09:47

Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca, 16. srpnja 2019.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca, 16. srpnja 2019.

U slučaju povoljnih meteorološki uvjeta, uvečer 16. srpnja 2019., moglo bi se promatrati djelomičnu pomrčinu Mjeseca s utorka na srijedu.

Kada se Sunce, Zemlja i Mjesec u istoj ravnini, Zemljina sjena blokira Sunčevu svjetlost da dođe do Mjeseca.Tada dolazi do pojave pomrčine Mjeseca.

Zemljina sjena je stožasta i usmjerena je na suprotnu stranu od Sunca. Zemlja baca dvije sjene koje padaju na Mjesec tijekom pomrčine Mjeseca: jedna sjena je nazvana umbra i ona je potpuna tamna sjena. Penumbra je djelomična vanjska sjena.

Pomrčina Mjeseca se može dogoditi samo za vrijeme nekog punog mjeseca (uštapa). Do pomrčine Mjeseca ne dolazi za svakog punog mjeseca jer Mjesečeva orbita oko Zemlje nije u istoj ravnini kao orbita Zemlje oko Sunca. Te ravnine zatvaraju kut od 50 . Ne događa se često tako usklađivanje da su Sunce, Zemlja i Mjesec u istoj ravnini. Barem dva puta na godinu Sunce, Zemlja i Mjesec poredaju se na pravcu pri čemu je Zemlja u sredini. Mjesec tada prolazi Zemljinom sjenom. Za svih ostalih uštapa Mjesec prolazi iznad ili ispod Zemljine sjene.

Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina. Ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, govorimo o pomrčini u polusjeni.

NASA, najpoznatija svemirska agencija na svijetu, napravila je popis koji predviđa sve Mjesečeve pomrčine čak do 2100. Također čuva i podatke o prošlim Mjesečevim promjenama.

Tijekom 21. stoljeća, Zemlja će doživjeti ukupno 228 Mjesečevih pomrčina.

Ove godine u siječnju je bila potpuna pomrčina, a 16. srpnja djelomiočna pomrčina Mjeseca.
Ako meteorološki uvjeti budu povoljni s utorka na srijedu , 16. na 17. srpnja 2019., možemo promatrati djelomičnu pomrčinu Mjeseca. 

Djelomična pomrčina traje 2 sata i 58,8 minuta.
Pomrčina nastupa u doba Mjesečevog prolaza južno od silaznog čvora ulazeći dijelom unutar područja sjene.

Osim iz Europe djelomična pomrčina se može pratiti i iz Južne Amerike, Afrike, Azije i Australije.

Još nekih detalja o ovoj pomrčini Mjeseca možete pogledati na:

https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2019-july-16

Pomrčinu Mjeseca se može promatrati i bez ikakvih instrumenata. Mjesečeve pomrčine su najidealnija pojava za gledanje na nebu jer su izrazito jasne i detaljne, i dovoljno velike za gledanje prostim okom.Jednostavno treba izaći, pogledati i uživati.

Nije potreban teleskop ili neka posebna oprema. Međutim, dalekozor ili maleni teleskop pokazat će vam neke detalje na površini Mjeseca koji inače nisu vidljivi prostim okom.

Astronomi iz Gimnazije Požega, predvođeni prof. Dragutinom Kovačevićem i Majom Regić, postaviti će jedan teleskop na travnatom terenu iza zgrade Gimnazije ( „na bivšem atletskom stadionu“). Ako ste zainteresirani dođite na to mjesto od 22 h pogledati pomrčinu Mjeseca kroz teleskop.
Samo još da nas posluži vrijeme.

Dragutin Kovačević, prof.