Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Kolovoz 2019 15:19

Poznati su svi izvođači Aurea festa Požega!

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Požega će od 29. kolovoza do 1. rujna dostojno obilježiti 50. obljetnicu od prvog požeškog festivala. S obzirom na to da se radi o velikoj obljetnici, ovogodišnji Aurea Fest Požega održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, čiji se dolazak također očekuje.

Cjelokupni program može se pronaći na webu Aurea Festa Požega,  a novost je da su od ovog tjedna poznati svi izvođači i pjesme koje će biti predstavljene kroz tri glazbene večeri na središnjem požeškom Trgu Svetog Trojstva.

Tako će u petak 30. kolovoza na Aurea pop festu biti izvedeno 20 novih i posljednjih pjesama poznatih izvođača poput Marka Kutlića, Fluentesa, Gazda, Igora Delača, Bosutskih bećara te novih i budućih hrvatskih glazbenih zvijezda koji svojim pjesama već osvajaju hrvatske glazbene ljestvice.

Temelj i okosnica Aurea Festa oduvijek su bile Zlatne žice Slavonije,najstariji i najveći tamburaški festival. Generacije tamburaša u proteklih pola stoljeća stasale su i stvorile ime upravo u Požegi, a i danas su Zlatne žice Slavonije prekretnica u mnogim karijerama. Stoga ne čudi da će svoje nove pjesme u Požegi u subotu 31. kolovoza predstaviti tamburaški doajeni Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Slavonske lole, Šima Jovanovac, Viktorija Kulišić Đenka te mnoga druga velika tamburaška imena. Po završetku Zlatnih žica Slavonije samostalni koncert održat će Slavonske lole.

Vrhunac ovogodišnjeg Aurea Festa, a vjerujemo i jedna od najljepših večeri ikad održanih na požeškom festivalu, bit će Retrospektiva pod nazivom Pjevat će Slavonija. U nedjelju 1. rujna uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju bit će izvedene najveće uspješnice od 1969. godine i prvog Muzičkog festivala Slavonija do današnjih dana. Nije bilo jednostavno odabrati pjesme, no ove koje će čuti i vidjeti cijela Hrvatska, znaju svi.

Kako da nas ne ponesu emocije kad Kićo opet poruči Slavoniji da se inati i da je njeno dijete, kad Škoro krene od Požege i Županje sve do Vukovara, kad draga Vera Svoboda nakon 47 godina ponovno izvede čarobnu Dan plavetan kao lan, Kad Viktorija Kulišić zapjeva o Đenki koja plače, kad Štefu padne šešir na čelo, Kad Ćiro prizna da bi imao da je špar'o ili kad Slavonske lole kažu prijatelju nije lako jer sve je ona meni. Retrospektiva će biti ispunjena gostujućim pjevačima poput Jacquesa Houdeka, Mie Dimšić i drugih koji će samostalno i u duetima izvesti neke nezaboravne skladbe.

Slavonsku himnu „Pjevat će Slavonija“ predstavio je na prvom požeškom festivalu 1969. godine Vice Vukov. Vice više nije s nama, no njemu u čast ova Retrospektiva dobila je upravo to ime. Kulminacija večeri koja će potjerati i pokoju suzu na oko bit će posljednja pjesma kad će cijeli Trg Svetog Trojstva uglas sa svim izvođačima Retrospektive zapjevati nezaboravne stihove: I kad umrem pjevat' će Slavonija, stara mati šuma i polja… I tu nije kraj, jer će odmah nakon Retrospektive samostalni koncert održati čovjek bez kojeg bi požeški festival proteklih desetljeća bio nezamisliv – Krunoslav Kićo Slabinac.

Ponovimo da će nedjeljna Retrospektiva Pjevat će Slavonija biti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju, dok će Aurea pop fest i Zlatne žice Slavonije biti izravno u programu Hrvatskog radija te emitirane kao snimka na Hrvatskoj televiziji.

Požega je festivalski grad od 1969. godine i sinonim je za autohtonu tamburašku slavonsku glazbu, kao što su neke slavonske sredine centri drugih oblika očuvanja kulturne baštine. Sa dvije glavne večeri posvećene tamburaškoj glazbi i samostalnim koncertima Slavonskih lola i Krunoslava Kiće Slabinca, požeški festival je više nego ikad tradicionalni tamburaški glazbeni festival i to će zauvijek biti srce Aurea Festa Požega.