Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 10:11

Na Sovskom jezeru održana druga Diljska gljivarijada

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Udruga građana "Put, istina i život" u suradnji s Udrugom gljivara "Donji Miholjac" organizirala je na Sovskom jezeru drugu Diljsku gljivarijadu.

Ova gastronomsko-turistička manifestacija organizirana je sa ciljem spajanja korisnog i ugodnog boravka u prirodi te edukacije o gljivama i gljivarenju, a okupila je ljubitelje gljiva iz Požege, Slavonskog Broda, Đakova, Zagreba…

Okupljenima kod šumarijske kuće u ime organizatora obratila se Andrijana Plavi, predsjednica Udruge Put, poželivši svima da se vrate iz šume s punim korpama gljiva.

Potom je riječ preuzeo Zvonko Vuk, predsjednik Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, koji je održao kratko predavanje o sigurnom ponašanju u šumi i pravilnom branju gljiva.

Okupljeni su se tada u pratnji trojice lokalnih vodiča uputili u šumu u potragu za gljivama, gdje su se zadržali oko tri sata.

Po povratku iz šume sve pronađene gljive postavljene su na jedan stol, a ulogu determinatora imao je Zvonko Vuk, predsjednik najstarijeg gljivarskog društva u Hrvatskoj, kojega su okupljeni često prekidali u njegovom izlaganju postavljajući pitanja i pokazujući istinski interes za gljive i gljivarenje.

Kao što to obično bude na gljivarskim druženjima, kruna dana bio je zajednički ručak, ukusni i bogati gljivarski kotlić kojeg je priredila Udruga gljivara "Donji Miholjac" na čelu s predsjednikom Brankom Kezerleom.