Četvrtak, 10 Listopad 2019 09:03

Pakrac vas poziva na najbolji srednjovjekovni party u Slavoniji

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Tko kuha najbolji grah, gdje je najbolja zabava za sve uzraste, tko je pobjednik bitke za kovnicu novca..., saznat će svi koji 19. listopada posjete Požeško-slavonsku županiju i dođu na međunarodni Sajam Slavonski banovac u Pakracu

PAKRAC - Tradicionalni međunarodni Sajam Slavonski banovac, manifestacija koja u Požeško-slavonsku županiju i Pakrac već 11 godina privlači brojne posjetitelje i ljubitelje srednjovjekovne tradicije, održat će se 19. listopada na prostoru oko Gradske tržnice. Zbog preuređenja središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića, gdje se manifestacija održavala ranijih godina, Sajam po prvi puta mijenja lokaciju, no ne i atraktivnost sadržaja, budući da posjetitelje i ove godine očekuju bogat zabavni program, raskošna gastronomska ponuda, prezentacije srednjovjekovnih običaja te štandovi na kojima će se predstaviti obrtnici iz cijele Hrvatske.

Sajam počinje u 10 sati degustacijom i prodajom proizvoda na štandovima, svečano otvorenje predviđeno je za 13 sati, dok će se u 15 sati održati tradicionalni Grahfest, natjecanje u pripremi graha u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

Tijekom cijelog dana glumci će, obučeni u srednjovjekovnu opravu, poučavati mačevanje i borilačke vještine, a za najmlađe će biti upriličena srednjovjekovna predstava te već tradicionalna bitka za kovnicu novca. Prave srednjovjekovne delicije posjetitelji će moći kušati u krčmi "Kod veprove glave". Bogat program završit će proglašenjem pobjednika Grahfesta te večernjim koncertom Zlatka Pejakovića.

Slavonski banovac, po kojem je ovaj Sajam dobio ime, bio je srednjovjekovni hrvatski srebrni novac s kunom u trku na prednjoj strani, pa se vjeruje kako je na temelju slavonskog banovca nastala hrvatska kuna kao moneta. Pakračka kovnica, koja je u ovom gradu postojala od 1256. do 1260., najstarija je kovnica novca u Hrvatskoj.

Osim po srednjovjekovnom srebrnjaku, Pakrac je poznat i po najljepšem pogledu na Slavoniju s Omanovca, jednog od zelenih psunjskih vrhova. Odnedavno se ovaj gradić pridružio novom valu slavonske craft scene, zahvaljujući maloj pivovari Slavonici - koja uz Grofa, odnedavno nudi i Groficu. Ova dva craft piva svojevrsni su omaž obitelji Janković koja je imala snažan utjecaj na čitav lipičko-pakrački kraj. U središtu Pakraca očuvan je kompleks njihovog gospodarstva koji kreira prepoznatljivu vizuru grada.