Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Studeni 2019 08:48

Podsjetnik vozačima o obveznoj uporabi zimske opreme – od danas obvezna zimska oprema na vozilima

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine propisana je obaveza korištenja zimske opreme sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta.

Statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu pokazuje da se upravo u studenom i prosincu kao mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja.

Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljne vremenske prilike kakve se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s tmurnim, vjetrovitim i kišnim razdobljima.

zimske pnevmatike continental wintercontact ts860 195 65r15 91t LM0353487Pritom posebice podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom je propisano kako za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

U takvim okolnostima kolnik postaje mokar, klizav i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.

Stoga je potrebno prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Također podsjećamo na propisanu obavezu korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13). Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.