Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11 Veljača 2020 09:19

Obilježili dan broja 112 i petnaest godina korištenja žurnog broja

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

RAVNATELJSTVO CIVILNE ZAŠTITE - SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE POŽEGA -

POŽEGA - Sustav 112 u RH uspostavljen je 2005. godine, danas djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite i osigurava neprekidno zaprimanje dojava o neposrednim i nadolazećim opasnostima, koordinaciju hitnih službi te provedbu uzbunjivanja građana kojom se skreće pozornost na opasnost s pružanjem informacija o vrsti opasnosti i mjerama koje je potrebno poduzeti. Upravo s ciljem upoznavanja najmlađih, ali i ostalih sugrađana s mjestom i ulogom broja 112 u slučaju nastanka nesreća, velikih nesreća ili katastrofa. mjerama ranog upozoravanja i zadaćama prevencije, Služba civilne zaštite Požega javno je obilježila je Dan broja 112 na Trgu sv. Terezije. Uz prezentaciju rada službe zajedno s najmlađima iz osnovnih škola grada Požege svojim tijelima su na trgu napisali broj 112. Na taj način učenici koji su činili broj 112 zapamtit će ga zauvijek i njegovo poslanje i funkciju.

- Evo danas ovdje sa nama obilježavamo Dan broja 112 po 15. puta, koji je međunarodni žurni broj a u RH se uveo od 2005. godine. Ovdje u našoj Požeško-slavonskoj županiji broj radi u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite RH. U ovih 15 godina postigli smo ono da postanemo prepoznatljiv brand kod svih žurnih poziva. Tijekom godine naš Centar 112 zaprimi i do 5.000 poziva. Istakao bih i dobru suradnju sa svim žurnim službama koje mi kao Centar pozivamo u slučaju nesreća i katastrofa, od Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, HGSS-a, vatrogasaca, policije i jedinica Civilne zaštite koje će po novom ustroju biti glavni stup zaštite i spašavanja cijele hrvatske. Danas su nam se ovdje odazvale OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Julija Kempfa i Katolička osnovna škola - istakao je Slavko marinac, voditelj Službe civilne zaštite Požega.

- Služba civilne zaštite i Centra 112 je na jednom izvrsnom nivou s kojom surađujemo i radimo svaki dan. Primamo redoviti njihova izvješća i mislim da jedino opremanjem i suradnjom svih službi možemo garantirati sigurnost našim sugrađanima u bilo kojim trenutcima. I onda kad su požari, poplave Služba 112 je uvijek sa nama koordinirala i na kvalitetan način rješavala problem. Ta suradnja će se nastaviti i dalje - istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je obišao prezentaciju i obilježavanje Dana broja 112.

Obilježavanje na Trgu sv. Terezije i formiranje živog broja 112 koji su napravili učenici osnovnih škola posjetio je zamjenik župana Željko Jakopović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je tom prilikom istakao. - Danas je 15-ta obljetnica broja 112, i obljetnica izvrsne suradnje Centra 112 sa Požeško-slavonskom županijom. Sve institucije koje se i kroz Civilnu zaštitu vežu na djelovanje u slučaju nesreća i katastrofa fantastično djeluju. Drago mi je da upravo i ova djeca koja su ovdje shvate važnost koju ima ova služba i broj 112. Institucije koje djeluju u slučaju nesreća i katastrofa su pravi profesionalci i neka tako nastave sa radom na zadovoljstvo svih nas.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanica Požega, te predsjednik VZŽ Željko Petrović i zapovjednik vatrogasnih snaga Požeško-slavonske županije Josip Ugrin.

Medij

Galerija slika