Subota, 02 Veljača 2013 21:38

Glavni adut za razvoj turizma

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SOVSKO JEZERO ZAŠTIĆENI PRIRODNI KRAJOLIK  -

 

ČAGLIN - Sovsko jezero, kao zaštićeni prirodni krajolik na nadmorskoj visini od 310 jedinstveno je u Hrvatskoj. To je ujedno i najzanimljivija destinacija za razvoj turizma u općini Čaglin.

Svjesni su toga i tamošnji stanovnici kao i članovi Udruge za zaštitu Sovskog jezera kojima općina svake godine nastoji osigurati do 50 tisuća kuna za uređenje Sovskog jezera i njegova okoliša.

Panorama sovskog jezera- Potencijali Sovskog jezera u onom turističkom smislu nisu iskorišteni. Unatrag nekoliko godina zahvaljujući Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije puno je toga učinjeno. Uređene su poučne staze, postavljeni panoi ali i sagrađen vidikovac s kojega se za lijepog vremena može vidjeti i vrh đakovačke katedrale. Sovsko jezero uglavnom pohode izletnici, planinari i ljubitelji prirode iz Brodsko-posavske te Požeško-slavonske županije. Zna se tu okupiti i njih nekoliko stotina ali samo u vrijeme pojedinih praznika kao što je 1. svibanj i slično - ističe načelnik općine Ivan Đurina navodeći kako je pravi pomak za razvoj turizma učinjen lani s uređenjem prenoćišta u samom općinskom središtu.

Da Sovsko jezero uistinu ima potencijala potvrđuje izletnik, Dimitrije Stojković koji rado pohodi jezero. - Tu je uistinu prekrasno i šteta je što nema više onih koji tu dolaze. Mislim da treba poraditi na razvijanju turizma ali onom ciljanom koji će biti usmjeren na određenu populaciju, bilo da je riječ o planinarima ili lovcima. Po meni krajolik je prekrasan i sadržaja ima dovoljno. Ne treba ga dalje modernizirati ni uređivati. Sadržaja za istinske ljubitelje prirode ima dosta. Nije dobro da tu dolaze oni koji će tu boraviti nekoliko sati i ostaviti hrpu smeća iza sebe - kaže Stojković dodajući kako je u svakom slučaju Sovsko jezero ogroman potencijal za razvoj turizma te bi njegove sadržaje trebalo samo kvalitetnije promovirati kako bi ga posjetitelji i ljubitelji prirode u većem broju pohodili. 

V.Re.