Četvrtak, 09 Svibanj 2013 13:24

Zlatne grive Zlatne doline 2013.

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

MIHALJEVCI – Konjogojstvena udruga „Vallis Aurea“ Požega i ove godine održala je svoju smotru, izložbu i revijalnu utakmicu „Zlatne grive Zlatne doline“ Mihaljevci 2013. godine. Na terenima sportskog parka NK Croatia održana je 6. Konjogojska izložba i 10. Revijalna utakmica u vožnji dvoprega. Lijepo vrijeme privuklo i najveći broj takmičara do sada ali i veliki broj gledatelja i zaljubljenika u konje. Članovima udruge zahvalio se na požrtvovnom radu u brizi za očuvanje tradicije uzgoja konja požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i svečano otvorio natjecanje. Potporu grada Požege obećao je i dalje, jer uzgoj konja je i skup između ostalog, a sve dok budu pokazivali svoj trud i rad na ovaj način, grad Požega će stati iza njih, istakao je Ronko.IMG 0041

Konjogojstvena udruga djeluje već 18 godina, danas okuplja 22 člana koji u vlasništvu i uzgoju imaju 82 grla raznih pasmina, ali najviše hrvatskog hladnjokrvnjaka. Rad udruge zasniva se na promicanju kulture rada s konjima, uzgoju konja, poticanjem mladih članova da se uključe u naš rad, očuvanje kulturne i tradicijske baštine požeškog kraja. Sudjelujemo u brojnim manifestacijama koje se organiziraju u gradu Požegi i Požeštini, te na svim natjecanjima na području Hrvatske – istakao je predsjednik udruge Damir Pavković.

Nakon prikaza i ocjenjivanja ocjenjivačka komisija je izvršila ocjenjivanje u pet kolekcija, pa je u kolekciji starijih pastuha 1. mjesto zauzeo Jadran uzgajivača Ivana Ivanuša iz Galovca, 2. mjesto Astor uzgajivača Damira Pavkovića iz Trenkova i 3. mjesto Musa uzgajivača Željka Adžića iz Mihaljevaca. U kolekciji mlađih pastuha 1. mjesto zauzeo je Zoran L-7 uzgajivača Miroslava Filipovića iz Đurđevca, 2. mjesto Grom uzgajivača Damira Pavkovića iz Trenkova a 3. mjesto Atila uzgajivača Damira Dereša iz Tornja. U kolekciji kobila 1. mjesto zauzela je Viki uzgajivača Mate Terzića iz Velike, 2. mjesto Beba uzgajivačice Ljeposlave Dmitrović iz Šumetlice, a 3. mjesto Vranka uzgajivača Željka Adžića iz Mihaljevaca.

IMG 0095Kolekciju starijih omica predvodila je osvajajući prvo mjesto Brena uzgajivača Josipa Sabljaka iz Šumetlice, 2. mjesto osvojila je Zloća uzgajivača Mate Terzića iz Velike, a 3. mjesto Olga uzgajivača Zorana Smoljanca iz Donjeg Miholjca. U kolekciji mlađih omica najbolje ocjenjena je bila Dorka uzgajivača Igora Del Vechia iz Požege, 2. mjesto je osvojila Vesela uzgajivača Željka Adžića iz Mihaljevaca i 3. mjesto je osvojila Zamba uzgajivača Mate Terzića iz Velike.

U kategoriji konji u prikazu sudjelovalo je nekoliko pasmina konja, kobila i kobila s ždrebetom, te 12 zaprega s dvopregom koje su se natjecale u parkuru na točnost prolaska među čunjevima i brzinu prolaska mjerenjem vremena.IMG 0117

Svi najbolji u svojim kategorijama nagrađeni su priznanjima i peharima koje su dodijelili gradonačelnik Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik i direktor TZ Bruno Horvat. Prijateljska udruga uzgajivača iz Vrbovca i ove godine vrijednim domaćinima poklonila je pečenog odojka.