Utorak, 12 Kolovoz 2014 10:13

Njega je nemoguće ne voljeti zbog jednostavnosti kojom zrači

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZLATNA MISA FRA ZLATKA PAPCA  -

POŽEGA - U župnoj franjevačkoj crkvi Duha Svetoga u Požegi, 81-godišnji fra Zlatko Papac svečanim misnim slavljem obilježio je 50 godina svoje svećeničke službe.
Na početku slavlja čestitku u ime svih nazočnih uputio mu je Josip Poleto, gvardijan i župnik. Pater Zlatko potom je Bogu zahvalio za čudo svoga svećeništva kao i svoju rodbinu od kojih je čak desetero stradalo u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata. zlatko papacZbog toga je svoju zlatnu misu prikazao za pokoj njihovih duša za koje je uvjeren da su kao kršćani stigli kući.
Na njegov svećenički i redovnički put podsjetio je provincijal fra Ilija Vrdoljak. Nakon ređenja prije 50 godina fra Zlatko Papac je službovao u Vukovaru zatim je u Karlovcu bio gvardijan da bi potom čak 22 godine proveo u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Austriji. Nakon povratka u Hrvatsku službovao je u Požegi pa u svetištu na Trsatu da bi se potom ponovno vratio u Požegu gdje je zadnjih devet godina. Spomenuo je njegovu posebnu ljubav prema knjigama koje su gradile i oblikovale njegov život, učile ga mudrosti i širile njegove vidike, posebno Sveto pismo. - Iz toga čitanja građena je njegova duhovnost koja se pretakala u vrlo kvalitetno i plodno propovijedanje, često vođenje duhovnih vježbi i njegovu spisateljsku djelatnost kako kroz mnoge časopise tako i kroz objavljene knjige - kazao je provincijal Vrdoljak koji je dodao da je poseban utjecaj na fra Zlatka imao fra Bonaventura Duda te dugogodišnji hercegovački provincijal fra Rufin Šilić.
Poseban trag u životu fra Zlatka, objasnio je fra Ilija imala je vukovarska tragedija u kojoj fra Zlatko gubi velik dio svoje obitelji među kojima je bio i njegov brat.
- Ovih tvojih 50 godina su Božji dar nama koji nam je poklonjen da bismo se sretniji darovali drugima. To je priča o kaležu i čaši u kojoj je izliven cijeli život našeg učitelja Isusa Krista, u taj kalež se i mi pokušavamo ulijevati i on nas uči da život nije ništa drugo nego ljubav i darivanje - kazao je provincijal Ilija Vrdoljak koji je fra Zlatku zahvalio za 50 godina svećeništva, za njegovo plemenito i osjećajno srce, za sjeme Božje riječi koju je nosio među mnoštvo vjernika te mu poručio da njega nije teško voljeti zbog jednostavnosti kojom uvijek zrači, a to su svojim dugotrajnim pljeskom potvrdili i nazočni vjernici.