Nedjelja, 31 Kolovoz 2014 12:33

Vozači su sve više obespravljeni na svom poslu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEŠKI CONVOY DOMAĆIN 3. SUSRETA UDRUGE VOZAČA HRVATSKE  -
 

VELIKA – Nedavno osnovana podružnica Convoya u Požegi bila je domaćinom 3. susreta svih podružnica Convoy, Udruge koja okuplja profesionalne vozače Hrvatske. Susreti i cjelodnevno druženje održano je iznad Velike na terenima sindikalnih odmarališta požeških tvrtki. – Convoj je osnovan radi udruživanja vozača, njihove edukacije i zaštite jer su postali potlačena klasa. Oni imaju sve veću odgovornost u današnjem radu, IMG 6177sve više ih poslodavci izrabljuju, nedovoljno su plaćeni, otežava im se odlazak na godišnjem odmore, na bolovanja, rade uvijek više od zakonom propisanih sati rada, mjesečno od 250 do 300 sati, često rade kao dvojica, vozač ne smije raditi kao radnik na utovaru i istovaru jer poslije nije odmoran za vožnju, vozače se kažnjava na cestama, a zapravo bi trebalo djelovati na prijevozničke tvrtke, njima ukazati na propuste, te njih kažnjavati za te propuste. Vozači rade često ono što ne moraju, pa čine i prekršaje u strahu od otkaza koji im uvijek prijeti – istakao je Dario Valjak iz Nedelišća, predsjednik središnjice Udruge Convoy, koji dodaje da vozači imaju i veliku snagu, koje nisu svjesni, no da će je morati demonstrirati ukoliko se stanje ne popravi. Mogli bi za kratko Ivana Bašić vozačica autobusa iz Slavonskog Brodavrijeme blokirati sve putne pravce u državi, no za sada vrše pritisak na državu da se stanje popravi. 
Među brojnim vozačima, ima i vozačica članica Convoya. Jedna od njih je i Ivana Bašić iz Slav. Broda, profesionalna vozačica autobusa, koja svakodnevno vozi autobus. – Sedam godina već vozim autobus, kroz školu sam zavoljela taj posao vozača, položila za autobus i odmah dobila posao. Do sada nisam imala ni prometnih nezgoda ni prekršaja. U Convoy sam se učlanila da budem u udruzi sa svojim kolegama vozačima.
Convoy je udruga koja i humanitarno djeluje, pa su članovi Convoya za vrijeme dostave humanitarne pomoći čak 174 puta prevezli sa svojim šleperima humanitarnu pomoć u Slavoniju za poplavljene. – Vidjeli smo da treba pomoći ljudima koji su poplavljeni, kako je ta pomoć skupljana po cijeloj hrvatskoj, mi smo stupili u kontakt sa organizatorima sakupljanja, Crvenim križem, i organizirali prijevoz do poplavljenih područja. Sanja Lambreks iz Velike GoriceOd skladišta sa prikupljenom pomoći naši članovi su napravili 174 prijevoza – rekla je organizatorica humanitarnih prijevoza, Sanja Lambreks iz Velike Gorice, članica Convoya.
Dobar domaćin 3. susreta Convoyaša, druženja vozača, sportskih igara, odlično je odradio požeški Convoy. – Mi smo najmlađa podružnica Convoya u Hrvatskoj, pa je ovo ujedno i naša prva, ali veća aktivnost, gdje su došli naši članovi iz cijele Hrvatske, ali i ljubitelji ovih velikih vozila, tegljača i kamiona. Ovdje su izloženi posebno uređeni primjerci naših članova. Sudjelovali smo i u humanitarnom djelovanju udruge a tako ćemo i dalje nastaviti – istakao je generalni tajnik Convoya Hrvatske, Karlo Japundžić, ujedno i domaćin susreta.