Srijeda, 19 Studeni 2014 23:23

Zvuci Hrvata iz Boke uz mandoline

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠTINU POSJETILI HRVATI IZ BOKE KOTORSKE -

POŽEGA – Gosti Požeštine i Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita bili su Hrvati iz Boke, članovi Hrvatskog građanskog društva iz Kotora. Bokeljski Hrvati u Požegu su došli na poziv prof. dr. sc. Josipa Fajdića, predsjednika "Vile Velebita" koji ih je i doveo na prijem kod požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića. Župan Tomašević zahvalio im je na dolasku iIMG 7048 promicanju hrvatske kulture izvan granica naše domovine. Članica Hrvatskog građanskog društva Crne gore, Dijana Milošević, upoznala je župana sa djelovanjem društva i promicanjem kulture među mladima preko mandolinskog orkestra "Tripo Tomas" kojega su Požežani imali prigodu čuti na večernjem koncertu u Gradskom kazalištu. Hrvatsko građansko društvo Crne Gore osnovano je 2001. godine i okuplja 1.500 članova sa svrhom da promovira i predstavlja interese hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U Crnoj Gori živi više od 13 tisuća Hrvata od kojih 80 posto u Boki Kotorskoj. LZD Vila Velebita surađuje s Bokeljanima više godina, a međusobno društva gostuju jedni drugima i priređuju kulturno-umjetnički program.

Svoje prijatelje iz Boke Ličani su doveli na Etno susrete Požeštine u Vetovo, gdje su se upoznali s narodnim običajima i tradicijom Požeštine, sudjelovali u natjecanju Starih sportova i pratili natjecanje na Čvarkijadi, te sa zadovoljstvom degustirali svježe pripremljene čvarke i slavonske delicije, kulen, švargl i kulenovu seku. Nakon toga posjetili su i stari vinski podrum Kutjeva d.d. te degustirali kutjevačka vina.

IMG 7062Na večernjem koncertu u Gradskom kazalištu nastupili su Mandolinski sastav „Tripo Tomas" iz Kotora i ženska klapa Bisernice Boke iz Tivta. Pratili su ih na violini Dušica Kordić i na harmonici Goran Ševaljević. Ženska klapa djeluje u Kotoru od 1979. godine a uglavnom pjeva a capello te uz pratnju mandolinskog sastava. Klapa njeguje izvorne napjeve primorsko brdskog zvuka, tradicionalnih pjesama i novih glazbenih formi. Do sada imaju preko tisuću nastupa na domaćoj i inozemnoj sceni, zemalja Europe i država bivše Jugoslavije. Snimili su nekoliko nosača zvuka i čak 24 glazbena spota. Kako je mandolina gotovo nestala s tih prostora prije nekoliko godina osnovana je pri društvu i škola mandoline, koju su pohađali i ovi članovi sastava.