Četvrtak, 22 Siječanj 2015 14:53

Vincelovo u studentskim vinogradima Veleučilišta u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIJU VINCELOVA PROVODE I STUDENTI VINOGRADARSTVA, VINARSTVA I VOĆARSTVA -

PODGORJE - Studenti treće godine smjera vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo na Veleučilištu u Požegi danas su na sv. Vinka obilježili svoje 'vincelovo' tradicijskom rezidbom vinove loze i posvetom vinograda. Posvetu trsova, uz želju da im grozdovi budu veliki kao slanina i kobasice koje su objesili na lozu, dao je vetovački župnik Tomo Mrnjec. Na ovaj način su otpočeli novu vinogradarsku godinu za koju se nadaju da će biti dobra kao i ove do sad.

 - Ove godine smo odlučili napraviti Vincelovo za širi spektar ljudi gdje smo pozvali studente svih smjerova našeg Veleučilišta, udruge i naše vanjske suradnike. Naravno očekujemo dobar urod u našim vinogradima nakon posvete i blagoslova. I dalje planiramo ulagati, iako što se tiče samog objekta smo vrlo dobro opremljeni i kapacitet nam je 30.000 litara, a od toga studenti treće godine imaju svojih tridesetak bačvi po 60 litara graševine koju oni tijekom godine obrađuju i njeguju, a na kraju to vino postane njihovo. Veleučilište i dalje ulaže, tako smo u ožujku prošle godine pokrenuli proceduru za kupovinu državnog zemljišta, nekih 2 hektara gdje planiramo posaditi novi voćnjak - rekao je dekan Veleučilišta Dinko Zima.

 Praktičnoj nastavi, a posebno obilježavanju vinogradarskih blagdana vesele se i studenti.

 - Ja sam studentica treće godine i evo već tradicionalno obilježavamo Vincelovo ovdje kod nas u vinogradima gdje inače imao i praktičnu nastavu i njegujemo naše vino koje sami proizvodimo tokom školske godine. Jako sam zadovoljna fakultetom i dobro je to što kad završimo znamo raditi, odmah smo spremni za posao - rekla je Lucija Dunđer, studentica iz Velike Gorice.

 Nakon posvete svi su prionuli pečenju vincelovskog ražnja s ukusnim kobasicama, koje su zalijevali kvalitetnim vinima, veoma uspjelom Graševinom iz 2013. požeškog Veleučilišta.

 

Tekst: Vanja Protić Foto: Vanja Protić