Petak, 23 Siječanj 2015 12:08

Zalijevali prestižnim vinima europskih metropola

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VINCELOVO KOD UGLEDNOG VINARA IVANA ENJINGIJA NA VENJU - 

 VENJE – Nakon orezivanja loze kod uglednog vinara Ivana Enjingija na vinogradarskim položajima iznad Venja loza se zalijevala prestižnim vinima koja su dobila najlaskavije nagrade u Londonu, Parizu, Amstredamu i drugim europskim metropolama. Jedinstveni je to doživljaj koji mogu doživjeti samo gosti na proslavi vinogradarskog zaštitnika sv. Vinka, da u jednom danu mogu kušati toliko nagrađivanih vina, toliko vinskih uspješnica koje dolaze iz podruma Enjingi.

 Vincelovo na Venju dobar je početak vinogradarske godine koji si je zaželio sam Ivo Enjingi kiteći lozu najboljim kulenima i kobasicama, jer prošla godina nije bila najbolja za vinogradare.

– Dosta vinograda je stradalo jer je na tržištu zaštitnih sredstava događaju prijevare i prodaju neučinkovita sredstva pa je dosta vinograda stradalo zbog toga. To je još jedan od razloga zašto sam se ja odlučio za ekološku zaštitu i od toga neću odustati. Zašto davati velika novčana sredstva a prodaju nam neučinkovitu zaštitu. Upravo se spremam saditi noe vinograde, dodatnih 10 ha koje će biti isključivo ekološki uzgoj – istakao je Ivo Enjingi za vrijeme orezivanja u kojemu je imao pomoć iskusnog voćara, šljivara, župana Alojza Tomaševića. Možda mu se svidi pa i on postane vinogradar, našalio se Enjingi.

 Osim obveznog vincelovskog štapa sa slaninom i kobasicom koje si svatko sam od gostiju peče na vincelovskoj vatri, kod Enjingija je za večeru bilo nekoliko jela, ali sve od junećeg mesa Red Angusa, crvenog lanadskog goveda kojih nekoliko stotina komada ima u ekološkom uzgoju, ali kako kaže Enjingi najviše zbog krčenja šikara za nove vinograde, jer to govedo uspješno počisti i pojede sve raslinje, pa i ono u kojemu se i čovjek teško kreće.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić/Vanja Protić