Nedjelja, 25 Siječanj 2015 14:04

Pokrenuli novu humanitarnu akciju "mlijeko i kruh"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

CARITAS POŽEŠKE BISKUPIJE POMOGAO OBITELJI STRADALOJ U POŽARU - 

POŽEGA - Caritas Požeške biskupije svoja je vrata otvorio mnogima u potrebi, a njih je na žalost sve više i više. Uz dostavu toplih obroka za 70-ak teško pokretnih ili nepokretnih osoba, od nedavno je Caritas pokrenuo i novu akciju „Kruh naš svagdanji“ u sklopu koje za 30-ak obitelji besplatno osigurava kruh i mlijeko.

 Samohranu majku sedmoro djece Branku Pivac život nije mazio. Pa iako svojoj djeci danas nastoji osigurati bolji život, s malim je primanjima to vrlo teško. Zato i ona dolazi po besplatne osnovne životne namirnice, kruh i mlijeko baš kao i Ana Tadić koja živi od 800 kuna mirovine.

 U ništa boljoj situaciji nije ni mnogočlana obitelj Prispilović iz Seovaca, nedaleko od Požege kojoj je također dobro došla humanitarna akcija „Kruh naš svagdanji“.

- Svima nam je drago, mlijeka zaista treba. Mlijeka uistinu puno trošimo posebice ovi najmlađi - rekla je Zumra podsjećajući kako od 15-ero djece u kući živi njih 13-ero.

Vodeći računa o dostojanstvu siromašnih Požeška je biskupija, prema riječima biskupa msgr Antuna Škvorčevića odlučila da u Požegi ne otvara onu klasičnu Pučku kuhinju. Samo starima i nemoćnima a njih je 70-ak Caritas dovozi hranu kući.

 Svima ostalima želi pomoći tako da im osigura namirnice i da oni sami u svojim domovima pripremaju objed za obitelj. - Iako smo u Slavoniji i koliko god imali dobru zemlju i ona rodi postoje ljudi koji ne uspijevaju priskrbiti sve ono što im je potrebno. Caritas Požeške biskupije u okviru svojih mogućnosti nastoji im pomoći ali i poštivati njihovo dostojanstvo. Zato samo onima koji su nepokretni ili teško pokretni Caritas doprema hranu kućama a onima koji su zdravi i koji sami mogu pripremati obroke,nastojat ćemo im osigurati namirnice. U tome ćemo smislu djelovati - rekao je biskup Škvorčević.

 Ovakav oblik pomoći i samim je korisnicima draži. Zato će Caritas Požeške biskupije u akciju nastojat uključiti i sve one ostale tvrtke, ustanove i institucije koje mogu pomoći, a kako bi svi zajedno pomogli onima kojima je to najpotrebnije.

Požeški biskup Škvorčević, razgovarao je s korisnicima akcije "Kruh naš svagdanji" a obišao je i mnogočlanu obitelj Prispilović koja je nedavno nastradala u požaru. Biskupijski će Caritas zajedno s Caritasom župe Duha Svetoga nastojati i dalje pratiti obitelj Prispilović u njezinim osnovnim materijalnim potrebama. No, uz rješavanje boljih stambenih uvjeta Caritas je još više zainteresiran za pomoći djeci kako bi se cjelovito razvijala u svojim mogućnostima, osposobila za samostalan život te dala svoj doprinos boljem obiteljskom standardu. Budući da je pokraj kuće obitelji Prispilović prošao javni vodovod, Biskupijski će Caritas preuzeti troškove njezina uvođenja u kuću, što bi umnogome olakšalo svakodnevicu ovoj mnogočlanoj obitelji.