Utorak, 26 Svibanj 2015 12:21

Upoznajte svoj najbliži Geopark

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

EUROPSKI TJEDAN GEOPARKOVA U PARKU PRIRODE PAPUK -

VELIKA - Europski tjedan geoparkova i ove godine je u Parku prirode Papuk imao bogat program za učenike srednjih i osnovnih škola te za ostale posjetitelje.

Program je započeo prije deset dana 7. MTB Utrkom SrednjovjekovnimIMG 7152 stazama podno samog Ružica grada u Orahovici. Održano je i nekoliko predavanja o Papuku Geoparku, učenici 3. razreda Gimnazije imali su stručno predavanje o Google Earth-u, radioamateri su uspostavljali radio kontakte s drugim radiopostajama diljem Europe i svijeta koje su smještene oko i u geoparkovima. U OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu učenici su imali radionice o dinosaurima, gdje su nakon kratke prezentacije imali priliku izraditi svog dinosaura i oživjeti valutice, oblo kamenje i minerale s Papuka. U petak u OŠ Kaptol učenici će imati mogućnost gledajući kroz mikroskope upoznati novi svijet minerala te saznati kako stijena izgleda pod mikroskopom. U ponedjeljka učenici Tehničke škole imati će prezentaciju "Kratka povijest čovječanstva", u utorak učenici OŠ Antuna Kanižlića će imati predavanje o Papučkom samoniklom jestivom bilju koje će predavati v.d. ravnatelj Veleučilišta u Požegi Dinko Zima.

Europski tjedan geoparkova je manifestacija (festival geoparkova) koja se održava svake godine krajem svibnja i početkom lipnja s ciljem da se u javnosti podigne svijest o važnosti zaštite i promocije geološke baština. Isto tako svrha događanja tijekom „geopark tjedna“ je i informirati širu javnost o geoturističkim i edukacijskim aktivnostima u geoparkovima.

Geopark Papuk kao prvi hrvatski geopark, već 8. put priključuje se ostalim zemljama Europe u obilježavanju ove manifestacije.

Tekst/foto: Vanja Protić