Nedjelja, 05 Srpanj 2015 10:27

Posjetitelji pojeli sav fiš i šarane na rašljama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PRVA RIBARSKA VEČER U VINOGRADARSKOM VETOVU -

VETOVO – Organizatori uvijek strepe, posebno oni koju prvu puta nešto organiziraju, hoće li manifestacija uspjeti, a kada na kraju bude da pripremljene hrane nije bilo dosta i za one kasnije posjetitelje, manifestacija je uspjela. Toga su se pribojavali i u Sportsko ribolovnom društvu Matiševac i u Udruzi vinogradara i vinara Veteri Castra iz Vetova kada su odlučili organizirati Ribarsku večer u Vetovu. Istina je da u Vetovu, kada se organiziraju manifestacije sve uspije, a posebno dobro im idu vinske manifestacije za Martinje i Vincelovo, što im je i dalo poticaj da organiziraju i nešto u ljeto.

Sve je započelo nogometnim turnirom veterana a nastavljeno turnirom streličara templarskih organizacija. – Vetovo je templarsko selo, jer se u 13. stoljeću izgradila utvrda Templara Veteri castra oko koje se kasnije formiralo naselje. Evo trenutno se turnir održava na nekadašnjem templarskom groblju kojega više nema. Turnir se održava u disciplini dugi drveni engleski luk, upravo oružje iz vremena templara. Prije nekoliko godina uspostavljen je Srednjevjekovni streličarski kup, a ovo je jedno natjecanje u sklopu kupu. Pridružili smo se jednoj manifestaciji u Vetovu, zbog toga što Vetovo, kao povijesna baština to zaslužuje – istakao je veliki templarski prior Vinko Lisec.

Zaista odlična ponuda ribljih specijaliteta, fiš paprikaša i posebne delicije, šarana na rašljama koji se pekao na specijalnim stalcima i velikoj prikolici bila je impresivna, no impresivan je bio i broj posjetitelja. Gotovo dvije tisuće posjetitelja i potrošili su sve količine ribe koje su pripremljene, a iako je to selo s nekoliko poznatih vinara, skoro je nestalo i vina, rekao je predsjednik udruge vinara Branko Jakobović. – Vino ide sa svime, a pogotovo s pečenom ribom. Kod nas je interesantno u zadnje vrijeme što god smo organiziralo da je i uspjelo, jer sudjeluju sve udruge u selu. I mi vinari smo pomogli i naše selo j jedno od aktivnijih u kutjevačkom kraju. Mi smo se malo intenzivirali i potakli, no naša nesreća je što nismo općinsko središte. Teško nam je doći do sredstava, no samo našom upornošću mi to uspijevamo.

Uz dobru ponudu ribljih specijaliteta i krasnih vina na pozornici se odvijao kulturno umjetnički program u kojemu su sudjelovali KUD Bektež, mladi tamburaši KUD Poljadija iz Grabarja, najpoznatije tamburašice Garavuše i tamburaški sastav Posegana. Kad je krenuo taraban i kukunješće uključili su se svi u jedno veliko kolo. Uručili su i pehare najboljim streličarima, koje je uručio kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, te šampionska priznanja za najbolje vetovačke vinare nakon ocjenjivanja vina. Tako je šampion za bijela vina postao vinar Gojko Soldo, a za crna Branko Jakobović.

- Ideja je došla s jednog Vincelova da napravimo i jedno ljetno događanje Ribarsku večer sa zabavnim i gastronomskim događanjima. Priredili smo samo 600 kg šarana na rašljama za početak i nekoliko kotlića fiš paprikaša, a kako vidimo već za drugu godinu trebat će nam i više – kaže Ivan Marinclin, tajnik ribičkog društva.

Tekst/foto: Vladimir Protić