Subota, 09 Travanj 2016 16:09

Najbolju sarmu na požeškoj Sarmijadi skuhao Matej Peradinović iz Valpova

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

3. SARMIJADA U ORGANIZACIJI TJEDNIKA KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA -

POŽEGA – Kao jedna u nizu gastro manifestacija koje organizira tjednik Kronika Požeško-slavonska održana je 3. Sarmijada u Požegi, po treći puta održana u Hotelu Grgin dol u Požegi. Među ovogodišnjim natjecateljima po ocjeni stručne komisije najbolju sarmu pripremio je Matej Peradinović iz Valpova, koji je pripremio tradicionalnu sarmu po bakinom receptu. On je dobio zlatnu plaketu i poklon paket kuhinjskog posuđa i potrepština koji mu je uručio zamjenik župana Ferdinand Troha. - Punu podršku Sarmijadi daje Požeško-slavonska županija kao pokrovitelj, a upravo održavanje ovakvih manifestacija i održavanje gasto manifestacija županija podržava i podržavat će i ubuduće – istakao je Troha pozdravljajući sve sudionike. Srebrnu plaketu za drugo mjesto osvojila je sarma koju je pripremila Udruga žena HDSSB-a a prezentirala Gabriela Špoljarić, dok je brončanu plaketu zaslužila sarma Zavičajne udruge Rama iz Pleternice. IMG 6248

Posebna priznanja za odličnu kvalitetu sarme dobili su Zvonko Barić iz Narda, Udruga građana Čiča Mata iz Pakraca, te za posebne vrste bezmesne i posne sarme koje su ove godine također bile zastupljene, i to sarma od bučinih koštica koju su pripremile Nives Lovrić i Andrea Drkulec iz Radionice Zdrava prehrana, te sarma od oraha i sarma od heljde koju su pripremile članice Udruge Ekam a prezentirale su je Marija Tucaković i Danijela Oroz članice na veganskoj prehrani.

Nagrađena je i najbolja prezentacija sarme i priča od recepta, načina pravljenja do samog posluživanja sarme ocjenjivačkoj komisiji, koju je zaslužila Mirta Malčić. članica KUD-a Poljadija Grabarje. Njoj je priznanje i poklone uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je kao dosadašnji pokrovitelj, pohvalio sve natjecatelje i entuzijazam svih koji učestvuju u ovoj gastro manifestaciji, te dao potporu i za ubuduće.

Na Sarmijadi se osim najbolje sarme ocjenjivao i najbolje uređeni stol u nekom od narodnih običaja ili baštine, koje su ove godine najbolje uredili članovi Zavičajne udruge Rama iz Pleternice i prikazali niz starih narodnih jela, od kojih je centralni dio stola zauzimala sarma po receptu fratarskog samostana iz Rame.

Nakon proglašenja pobjednika uslijedio je ručak s petnaestak vrsta sarme, kojima se pridružila i sarma koju je pripremila Marijana Pranić, šefica kuhinje Hotela Grgin Dol. Uz mlade tamburaše TS Sanjari iz Kutjeva, dobra vina, ples i pjesmu nastavljen je zabavni dio 3. požeške Sarmijade i najavljene slijedeće gastro manifestacije Etno susreti Požeštine i Čvarkijada.

IMG 6241„Sarma je jelo koje u našoj tradiciji ima osobito mjesto. Možda se nećemo složiti koje je jelo kraljica stola, ali se definitivno možemo složiti da je sarma kraljica dubokog tanjura jer svi sarmu uglavnom doživljavamo kao vrhunac serviranog stola kada je u pitanju duboki tanjur. Gradonačelnik je rekao, a ja se slažem kako bi ovu manifestaciju možda bilo uputno prezentirati i široj požeškoj javnosti i Požeško-slavonska županija će u tom smislu podupirati rad svih entuzijasta pa tako i tjednika Kronika požeško-slavonska koja ovu manifestaciju njeguje - istakao je zamjenik župana Troha.

„Imali smo priliku kušati 15 uzoraka sarme, zajedno s onima koji su zbog svoje posebnosti bili izvan konkurencije, poput sarme od oraha, sarme s heljdom te sarme s bučinim sjemenkama. Naravno tu su slavonska, svatovska, šokačka, sarma za kolinje, sarma Čiča Mata, te sarmu koju pripremaju Ramci, a zovu je sarmom fratarskog samostana. Raznolikost je prisutna, interes sudionika je velik i to je ono što nas iz godine u godinu veseli i daje poticaj u IMG 6325organizacijama ovakvih manifestacija - naglasio je organizator Vladimir Protić.

„Zahvaljujem tjedniku Kronika požeško-slavonska i svima vama koji ste nazočni na ovoj manifestaciji. Vjerujem da će biti dovoljno entuzijazma i volje da ovo proširimo na neki otvoreni prostor pa da ovo kušanje sarme bude u jednom drugačijem ambijentu, pristupačnoj što široj javnosti. Grad Požega će podupirati i dalje sve ono što IMG 6323popularizira ovaj naš kraj i gastronomiju i druženje naših ljudi - naglasio je gradonačelnik Neferović čestitajući najuspješnijima.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić