Utorak, 26 Travanj 2016 16:49

Najavljen Festival dječjeg poduzetništva

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PROJEKT „VELIKI KORACI MALIH PODUZETNIKA“ -

POŽEGA - Kao rezultat projekta „Veliki koraci malih poduzetnika“ koji se provodi od srpnja prošle godine najavljen je Festival dječjeg poduzetništva koji će se održati u Pješačkoj zoni grada Požega u subotu 30. travnja od 10 sati. Pokrovitelji festivala su grad Požega i TZ grada Požega, a nositelj cijelog projekta je Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića. Kao partneri sudjeluju OŠ Antuna Kanižlića, Julija Kempfa, Dobriše Cesarića i Veleučilište u Požegi. Cijeli projekt financiran je sredstvima EU u vrijednosti od 300 tisuća kuna.

- Ovo je jedinstveni i prvi takav festival u Hrvatskoj, a želja nam je da se grad Požega profilira u smjeru razvoja poduzetničkih vještina kod djece kao grad s titulom Prijatelj djece - istakla je direktorica TZ Silvija Podoljak.

Vrtić sv. Leopolda Mandića ima već dobro iskustvo iz sličnog projekta koji je ranije provodio s svojim partnerima. - Zbog dobrog iskustva ušli smo u ovaj novi projekt, koji ima za cilj razvijanje poduzetničkih osobina predškolske i školske djece, primjenom metoda poučavanja za usvajanje poduzetničkih kompetencija. kroz niz aktivnosti, igara, vježbi i simulacija prilagođenih dječjoj dobi. U sklopu projekta izdat će se i priručnik o samom projektu - istakla je ravnateljica Ružica Franić, koja dodaje da će na ovom završnom dijelu na Festivalu sudjelovati 200-njak djece iz 9 školskih razreda i skupina.

Djeca u OŠ već dva tjedna bave se proizvodnjom raznih proizvoda na radionicama, koji će svi biti ponuđeni na prodaju u Pješačkoj zoni grada Požega, a osim raznih proizvoda djeca će pripremati palačinke, tople sendviče i razne osvježavajuće napitke za građane koji posjete Festival. Do tada su proučavali kako funkcionira jedno poduzeće, bavili se nabavom repromaterijala, skladišta, financija, marketinga, proizvodnje, a na kraju će napraviti i obračun rashoda i prihoda, te napraviti račun dobiti i odlučiti što će sa zarađenim novcem, istakli su Valentina Mirković, Mario Gavran i Lidija Pecko iz škola grada Požega koji su koordinirali sve aktivnosti u svojim školama. Tako su se proizvodili privjesci za ključeve, domaći plastelin, okviri za slike, čudesni čovječuljci, sirupi sokova, potrebna ambalaža za pakiranje proizvoda, letci i plakati za marketing i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić