Srijeda, 27 Travanj 2016 15:08

Učenici marljivo izrađuju svoje proizvode za Festival poduzetništva

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PROJEKT „VELIKI KORACI MALIH PODUZETNIKA“ PROVODI SE PUNOM PAROM -

POŽEGA - „Veliki koraci malih poduzetnika“ naziv je projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda kroz IPA komponentu IV Razvoj ljudskih potencijala – Promocija poduzetništva, a koji provodi Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića u partnerstvu s OŠ Julija Kempfa, OŠ Dobriše Cesarića, OŠ Antuna Kanižlića i Gradskim vrtićima Požega te u suradnji s djelatnicima Veleučilišta u Požegi.

Učenici drugih razreda Kempfove škole predstavit će Limunka limunadu i gustač te ukrasne teglice
- Cilj projekta je započeti odgoj i obrazovanje za poduzetništvo već u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovne škole jer su istraživanja pokazala da je optimalna dob za razvoj poduzetničkih IMG 7216ideja kod djece 7 godina jer se tada razvija kreativnost, inicijativa, inovativnost, a kod nas u Hrvatskoj se s takvim načinom odgoja i obrazovanja započinje tek u srednjoškolskom obrazovanju – istaknula je Marija Rabić, učiteljica 2.c razreda OŠ Julija Kempfa.

Sam projekt je imao nekoliko etapa od edukacije učitelja i odgajatelja, preko poduzetničke priče, poduzetničkih poligona, eko avanture, posjeta izložbi Abeceda novca u Tehničkom muzeju u Zagrebu i kao kruna svega osnivanje fiktivnog poduzeća i proizvodnja proizvoda koji će prodavati na Festivalu dječjeg poduzetništva koji će se održati 30.4.2016. s početkom u 10 sati u pješačkoj zoni.

- Projekt Veliki koraci malih poduzetnika je sada kada se već privodi kraju u potpunosti opravdao svoje ime… naime mi jesmo mali poduzetnici, ali smo i poduzeli velike korake prije svega u načinu poduzetničkog razmišljanja, kako djeca tako i mi učitelji i odgajatelji. Uočili smo veliku zainteresiranost i volju učenika, a kod većine učenika smo već sada mogli uočiti i poduzetničku inicijativu, kreativnost ono čemu smo zapravo cijelo vrijeme i težili…i jako smo zadovoljni jer znamo da smo na dobrom putu IMG 7221ka ostvarenju ciljeva projekta – rekla je Ivana Jukić Matijević, učiteljica 2.a razreda OŠ Julija Kempfa.

Svoje proizvode danas su nam predstavili učenici 2.a i 2.c razreda Osnovne škole Julija Kempfa.
- 2.a razred proizvodi Limunko limunadu i Limunko Gustač. Limunadu ćete moći kupiti u čašama, a Limunko Gustač je gusti sirup od limuna koji ćete piti kod kuće. Limunko limunada je 5 kuna, ali ako kupite dvije limunade treću će te dobiti gratis. Limunko Gustač je 10 kuna. Tko kupi 2 Gustača dobit će kupon za limunadu gratis – pojasnile su nam Hana Pavić i Ema Šćiran, učenice 2.a.

- Najzanimljiviji dio projekta je bio izrada limunade. Jedva čekam Festival da prodajemo limunadu i da vidim hoće li se i ostalima svidjeti kao i nama – istaknuo je Dorijan Vinković, učenik 2.a.

- 2.c razred proizvodi ukrasne teglice koje možete koristiti kao lampe, vaze za cvijeće ili za držanje nakita, a jako su lijepe i zanimljive – rekle su nam Leona Antea Pavić i Sara Čeregović, učenice 2.c 20160422 171403razreda, a učenik Miro Pujić je dodao kako se nada da će se njihove teglice svidjeti kupcima i da će ih brzo prodati.

- U pješačkoj zoni bit će veselo, živo, osim ukusnih i oku lijepih proizvoda razveselit ćemo vas i glazbom i zato vas željno iščekujemo, dođite i podržite naše prve poduzet-ničke korake – za kraj je pozvala sve sugrađane Marija Rabić, učiteljica 2.c razreda.

Cesarići su proizvodili okvire za slike i čarobne čovječuljke

POŽEGA – Učenici drugih i trećih razreda OŠ Dobriše Cesarića iz Požege su za Festival dječjeg poduzetništva proizvodili drvene okvire za slike i čarobne čovječuljke, koje će ponuditi na prodaju građanima Požege na prvom Festivalu dječjeg poduzetništva u pješačkoj zoni u subotu 30. travnja.

- Mi smo se na prijedlog samih učenika uključili u proizvodnju čarobnih čovječuljaka od piljevine i pšenice ili ječma. Od plastičnih žlica napravili smo oči čovječuljku a svakome je bilo na osobnoj kreativnosti kako ga ukrasiti. To su radili učenici 2. razreda, a učenici 3. razreda s učiteljicom Lidijom Pecko proizvodili su drvene okvire za slike. To su personalizirani okviri u koji je svaki učenik ugradio IMG 7251svoju kreativnost. Rezali su šperploču i ukrašavali raznim ukrasima, sa školjkama, kamenčićima, tekstilom i dr. – ispričala je učiteljica Tanja Zeba, koja dodaje da učenici u izradi čovječuljaka već imaju iskustva jer su ih radili i za sv. Luciju.

- Mi smo radili čarobne čovječuljke, no oni ne čarobiraju, nego kad ih polijemo vodom po glavi, njima izraste kosa. No izraste im zelena kosa, a to je naša čarobna formula. U čarapu punimo piljevinu, a na vrh stavimo zrna pše-nice. Čarapu zavežemo, napravimo im oči, usta, uši, nekima stavimo naočale. Kada se čovječuljka zaljeva s vodom izraste pšenica kao zelena kosa našem čarobnom čovječuljku. Ovo sve smo proizvodili kao mali poduzetnici i prodavat ćemo na štandovima – rekla je Tara Matijević iz 2.a razreda.

Područna škola u Vidovcima proizvodila je privjeske i plastelin

VIDOVCI – Učenici 3. razreda OŠ Antuna Kanižlića, Područne škole u Vidovcima ozbiljno su se pripremali za Festival dječjeg poduzetništva i dva tjedna vrijedno proizvodili robu za prodaju. Oni su radili privjeske za ključeve i domaći plastelin za modeliranje.

IMG 7228- Razmišljali smo i donijeli odluku da bi mogli proizvesti domaći plastelin u čemu su nam pomogle profesorice biologije i kemije, dajući nam recept i tehnologiju proizvodnje. Kad proizvedemo dovoljne količine onda ćemo ga upakirati što je riješio naš marketing. Radimo ga u raznim bojama i to se sve može koristiti u likovnoj kulturi i modeliranju. Prošlog tjedna smo imali radionicu sa učiteljicom Valentinom Mirković kada smo izradili veći broj privjesaka za ključeve, tako da za prodaju imamo dva proizvoda. Privjeske smo radili isključivo od prirodnih materijala, vune, drveta, a učenici su odredili i cijenu od 10 kuna za prodaju – istakla je učiteljica Vlasta Jezerčić, koja je zadovoljna jer su djeca sama iznijela svoje ideje, razvila su poduzetničke vještine i pokušavaju prodati svoje proizvode. Za bolju prodaju napravili su plakate i letke kojim će reklamirati svoje proizvode. koja je zadovoljna jer su djeca sama iznijela svoje ideje, razvila su poduzetničke vještine i pokušavaju prodati svoje proizvode. Za bolju prodaju napravili su plakate i letke kojim će reklamirati svoje proizvode.

Učenica kojoj je odlično išla proizvodnja privjesaka objasnila je kako je tekla proizvodnja. - Prvo smo ručno pleli narukvice, to smo zavezali i spojili na drvo. Stavljali smo metalne alke i na kraju dobili privjeske za ključeve. Sve materijale smo našli kod kuće i u školi, a prodavat ćemo to na Festivalu dječjeg poduzetništva u šetališnoj zoni – rekla je Nina Marić iz 3.c razreda.

- Danas smo proizvodili plastelin, a u plastelin ide čaša brašna, čaša vode, pola čaše soli, žličica limunske kiseline i žličica ulja. Te sastojke izmiješamo i kuhamo, a kasnije dodajemo boje i dobijemo plastelin. Mogu biti različite boje, zelena, crvena, plava, ljubičasta. Plastelin ćemo prodavati u šetališnoj zoni – rekla je Rea Kristić iz 3.c razreda.poduzetnik1

Tekst/foto: Vladimir Protić