Nedjelja, 05 Lipanj 2016 11:14

Proslavili cvjetanje graševine i ruža

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBITELJ MARKOTA U VINOGRADIMA NA LOKACIJI STARAC OBILJEŽILA JEDINSTVENU MANIFESTACIJU -

PLETERNICA – Unazad desetak godina kako je pleternička obitelj Markota revitalizirala poznate vinogradarske lokacije i zasadili na dvije lokacije Starac i Klikun gotovo 30-tak ha vinograda, u svoje vinograde donijeli su i običaj iz Francuske. Na početku i kraju svakog reda vinove loze u vinogradu posadili su grm ruža. Osim što estetski uljepšava vinograd, jer nekoliko raznih i raznobojnih vrsta ruža svojim cvijetom oboja vinograd, ruža na svom listu prva pokazuje koja bolest napada vinograd, te e na taj način može preventivno i na vrijeme reagirati u vinogradu s tretmanom zaštitnim sredstvima.

Stoga su u obitelji Markota uveli i jedinstveno obilježavanje, Cvjetanje graševine i ruža, kada pozovu svoje prijatelje, poslovne partnere i goste da zajedno proslave ovu pojavu. – Danas s odmakom od desetak godina kada smo počeli s prvim nasadima upravo ovdje na Starcu, pa nastavili s 26 ha na Klikunu, izrasli smo u jednu respektabilnu vinariju, konkurentnu na cijelom tržištu Hrvatske. Danas se naša vina nude u kontinentalnim restoranima, posebno u Zagrebu, a sve više i u restoranima i hotelima na moru. Kako nam jača proizvodnja jer su mladi vinogradi polako povećavali svake godine svoj rod, tako smo paralelno radili na marketingu i povećanju prodaje – ističe Marinko Markota, koji sada još uvijek vinski biznis kontrolira, a sve je polako prepustio mlađoj generaciji, sinovima od kojih su Marko i Franjo upravo i završili fakultete vinogradarstva i vinarstva. No i cijela ostala mnogobrojna obitelj sudjeluje u radu u vinogradima i vinariji uz nekoliko zaposlenih djelatnika.

Obilježavanje je počelo pucnjem iz topa požeške Građanske straže koji redovito dolaze u vinograde obitelji Markota, a sve je završilo uz tamburašku glazbu i slavonskim čobancem, za kojim su naravno dobro išla ponajbolja vina iz široke palete Vinarije Markota.

Tekst/foto: Vladimir Protić