Ponedjeljak, 26 Rujan 2016 14:22

Natjecanje u kuhanju pekmeza i pečenje rakije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. DAN VOĆARA UZ DAN GRADA LIPIKA -

LIPIK - Prigodom obilježavanja Dana grada Lipika, u parku kod Jelkinog brijega u nedjelju 25. rujna održan je 3. Dan voćara u Lipiku kao poljoprivredno-gospodarski sajam. Sajam je bio izložbeno-prodajnog karaktera i mjesto je susreta poduzetnika i svih onih koji dijele poveznicu voćarstva i povrtlarstva, prerađevina i proizvoda, mehanizacije, alata, zaštite i skladištenja s naglaskom na razmjenu iskustva, pristup informacijama te povezivanju postojećih i potencijalnih proizvođača, poduzetnika. U prvom dijelu sajma održani su stručni paneli s temama:

- Iskorak Frutarije na tržište voća - poziv na suradnju lokalnih OPG-a na planski otkup i proizvodnju povrća i voća - Zlatko Matijašević, direktor Frutarija d.o.o., - Program ruralnog razvoja za male i mlade poljoprivrednike - Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencija LIRA d.o.o., - Politika i osnove knjigovostva OPG-a- Jasna Kladarić, viša stručna savjetnica (agroekonomika), - Tehnološko- tehničke smjernice uzgoja - Tomislav Pojer, viši stručni savjetnik (hortikultura), - Ekologija i poljoprivreda, Snježana Pešut Pilon, viša stručna savjetnica (ekološka poljoprivreda), - Predstavljenje projekata etno udruge Klise - rad, ciljevi, vizija - Klaudija Pintarić, tajnica udruge.

Nakon stručnog izlaganja u zajedničkom druženju izlagača, sudionika i stručnih predstavnika organiziran je obilazak hladnjače s ULO tehnologijom kapaciteta 3.000 tona voća u Poduzetničkoj zoni u Lipiku tvrtke Frutarija.

Drugi dio sajma imao je prodajno-izložbeni-zabavni karakter. Sedam prijavljenih ekipa: Školska zadruga Lipik, Lido-Dobrovac, Udruga žena Gaj, Udruga žena iz Prekopakre, Etno udruga iz Klise, OŠ Lipik i jedna ekipa iz Pakraca, pripremalo je pekmez od šljiva. Posjetioci su mog degustirati i kolače pripremljene na voćnoj bazi. Mnogi OPG-ovi su izlagali svoje proizvode. Pažnju je privukla i izložba traktora – oldtajmera. Za zabavni karakter pobrinuli su se ugostitelji i glazbeni sastav Ambar iz Novske.

Tekst: G. Vukić Foto: compas.hr