Srijeda, 28 Rujan 2016 12:51

Kempfovci govorili šest jezika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ JULIJA KEMPFA OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN JEZIKA -

POŽEGA - U osnovnoj školi Julija Kempfa proteklog tjedna je obilježen Međunarodni dan jezika, kroz jezične radionice u čijoj realizaciji su im pomagali izvorni govornici Akiko Nashimoto Damjanović iz Japana, Kamila Mijowska iz Poljske i Melody Tan Šimić s Filipina. Uz njih, radionice su vodili i školski učitelji: Sara IMG 2366Štefanac za mađarski, Lukas Paun za njemački te Marko Bagarić i Jasmina Jakovljević Radović za engleski jezik.

- Cilj projekta je promicanje jezične kulturne raznolikosti te poticanje na cjeloživotno učenje u školi i izvan nje. U goste su nam ove godine došli izvorni govornici iz Japana, s Filipina i Poljske što nam je drago jer je rad s izvornim govornicima neprocjenjiv. Cijeli tjedan učenici u nižim razredima sudjeluju u radionicama gdje su izrađivali zastave, učili pozdrave, pjesmice... na jezicima svijeta, učili o njihovim glavnim gradovima i slično. Posebno zanimljivo i najneobičnije bilo je na radionici japanskog jezika. Znakovno pismo za školarce je bio veliki izazov kao i pokušaj da nauče služiti se štapićima. Svake godine pokušat ćemo dovesti u našu školu što više izvornih govornika jer ih učenici stvarno s oduševljenjem dočekuju - izjavila je koordinatorica projekta Jasmina Jakovljević Radović.

IMG 2369- Od prvog rujna pa u slijedećih 26 mjeseci naša škola je nositelj međunarodnog projekta "Matematika u svakodnevnom životu". Provodimo ga u suradnji s po jednom osnovnom školom iz Turske, Slovačke i Litve. Vrijednost projekta je 110 000 eura i financira se kroz program Erasmus. Kroz taj projekt će škole međusobno surađivati, učenici i učitelji će ići u posjete, međusobno ćemo razmjenjivati iskustva, vidjeti kakvo je školovanje u stranim državama, oni će dolaziti kod nas. U planu su razne radionice, projektni dani i slično. Uglavnom, bit će to 26. mjeseci druženja. Inače, projekt su radila naše trojica kolega Zoltan Bartaky učitelj tehničke kulture, Marko Šipek učitelj informatike i Marko Bagarić učitelj engleskog - najavila je ravnateljica škole Kornelija Sabljak projekt koji će se provoditi u budućnosti.

Tekst/foto: Vanja Protić