Petak, 21 Listopad 2016 17:21

U mreži zdravih gradova 30 gradova i 16 županija

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HRVATSKA MREŽA ZDRAVIH GRADOVA ODRŽALA POSLOVNI SASTANAK U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA – Hrvatska mreža zdravih gradova održala je jedan od niza poslovnih sastanaka kojemu je Požeško-slavonska županija bila domaćin. Na sastanku u HGK Županijska komora Požega okupili su se predstavnici 16 županija, 30 gradova, te predstavnici Ministarstva zdravstva, HZZO, domova zdravlja, bolnica, domova za stare i nemoćne udruga i domova za osobe s invaliditetom. Cilj ovog skupa je unapređenje njihovog zajedničkog djelovanja na unapređenju zdravlja i kvaliteti života u zajednicama, te izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i pristupačnosti sustava zdravstva za osobe s invaliditetom.

Uz dr. sc. Vesnu Vlašić, pročelnicu društvenog odjela Požeško-slavonske županije kao domaćina, sastanak je vodila prof. dr. sc. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica Mreže zdravih gradova koja je na toj funkciji duži niz godina. - Ono što je vodeći izazov svima nama- projekt Zdravi grad nije medalja zato što ste zdravi grad. Projekt zdravi grad je izazov jednako tako i zdrava županija. Svi smo mi svjesni koliko ovi negativni učinci okruženja djeluju loše na zdravlje naše populacije. Ono što je naš posao, to je djelujući kroz društvene odrednice zdravlja – znači na ekonomsko blagostanje,okruženje, kvalitetnije stanovanje i zdravo urbano planiranje, te kroz javno zdravstvene intervencije koje će ići prema boljem zdravlju i sustavu zdravstva, ustvari članovi mreže prihvaćaju taj izazov zdravlja, nastojeći koordinirati sve te tri razine djelovanja i dovesti do boljeg zdravlja kompletne populacije, a posebno ranjivih grupa – rekla je Selma Šogorić, a istaknuti su i dobri primjeri iz prakse rješavanja problematike vezane uz osobe s invaliditetom pristupačnosti zdravstvenog sustava tim osobama.
Nije sve idealno posloženo ovih godina pa gospođa Šogorić ističe – Nedostajalo je zajedničke koordinacije i sada razvijamo upitnik kojim same zdravstvene ustanove mogu procijeniti pristupačnost osobama s invaliditetom jer poznato je koliki je manjak, primjerice, osoba u sustavu zdravstva koje znaju znakovni jezik, tu su i arhitektonske barijere i drugo. Naši kapaciteti nisu prilagođeni njihovim potrebama i kroz razvoj ovog upitnika mi ćemo identificirati koje su potrebe sustava zdravstva kako bi bolje mogao zadovoljiti potrebe osoba s invaliditetom.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević daje već nekoliko godina punu podršku Mreži zdravih gradova. –Naša županija skrbi o dobrobiti naših stanovnika, a ovdje želimo utvrditi i dati smjernice kako bi pomogli onima kojima je to najviše potrebno. Ja sam sretan što je naša županija domaćin i pokrovitelj ovako značajnog skupa i vjerujem da će društvene djelatnosti županije ali i ravnatelji naših zdravstvenih ustanova iznaći odgovore kojim smjerom možemo ići, zatim iznijeti nove prijedloge za pisanje razvojne strategije na razini Hrvatske. Mi smo spremni učiniti sve za bolje stanje u našoj županiji a spremni smo i za velike javnozdravstvene projekte, od Zavoda za javno zdravstvo županije, Doma zdravlja, naše Hitne službe, a pripremamo i jedan veliki projekt dogradnje novog krila naše bolnice. Briga svakako postoji, milijunske svote su nam na raspolaganju iz europskih sredstava, koja smo spremni povući u našu županiju.

Skup u Požegi traje dva dana a po brojnim pitanjima donijet će se zaključci i smjernice o daljem putu Hrvatske mreže zdravih gradova.