Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 12:30

24. Tradicionalno Vinkovo u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKA - U organizaciji Turističke zajednice Velika i Općine Velika na mjesnom Trgu sv. Augustina održano je tradicionalno 24.Vinkovo. Veličani su ponosni na svoje Vinkovo, jer dok drugi slave Vincelovo, oni već 24 godine čuvaju dobru tradiciju proslave dobrog sveca upravo na njegov dan. Rijetki se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom, ali i zajedništvom jer kako ističu načelnik općine Vlado Boban i direktor Turističke zajednice Velika Tomislav Galić, sve je to rezultat velike sloge i rada marljivih mještana, vinara i članova brojnih udruga.

I ove je godine tako,uz blagdansku vatru i blagoslov, bilo vinske kapljice, dobre glazbe i dobrog zalogaja za svakog gosta i posjetitelja. Prema riječima direktora Turističkog ureda Tomislava Galića uz vinare veličkog kraja u proslavu su se i ove godine uključili gosti iz Raše, kao i brojne veličke udruge koje su pod postavljenim šatorima, uz ponudu vina, pripremile i različite vrste domaćih jela.Molitvu za ovogodišnji kvalitetan urod u vinogradima predvodio je velički župnik vlč. Mario Sanić, a u zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Tamburaškog sastava Zlatna dolina i Vokalno - instrumentalnog sastava Zlatne strune.

- Pokretači ove ideje su pokojni velečasni Mirko Roginić i Vinko Boban i čast mi je reći da smo jedini koji imamo baš Vinkovo jer ga slavimo 22. siječnja, na blagdan svetog Vinka, bez obzira koji je dan u tjednu. Običaj je da se napravi krijes od deset metara drva, a imamo otprilike 15 vinara i isto toliko udruga izlagača. Važno je za spomenuti da su ovo sve što vidite napravili naši ljudi, vinari i ljudi iz udruga na čelu s našom Turističkom zajednicom. Trudimo se svake godine iznova dovesti nova glazbena imena, ali shvatili smo da otprilike svake godine imamo isti broj posjetitelja - rekao je načelnik Općine Velika, Vlado Boban.Uz temperaturu debelo ispod nule, posjetitelji su, osim za degustaciju vina i hrane, bili raspoloženi za ples, a župan Alojz Tomašević zapjevao je “Umireš li Slavonijo moja”uz TS Zlatna dolina.

Tekst/foto: Vanja Protić