Četvrtak, 25 Svibanj 2017 21:34

Šampion kulenijade Nikola Barišić iz Valpova, šampion i 3. Festivala kulenove seke u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNA 16. KULENIJADA U BARANJSKOM JAGODNJAKU SA 119 UZORAKA KULENA IZ SLAVONIJE I VOJVODINE -

JAGODNJAK / BARANJA - Tradicionalna 16. Kulenijada u baranjskoj općini Jagodnjak, privukla je ove godine čak 119 uzoraka kulena na ocjenjivanje. To poznato „selo kulena“ kako piše na ulazu u naselje, već nekoliko godina sa preko stotinu uzoraka kulena na ocjenjivanju, postalo je najveća kulenijada na prostoru Slavonije i Baranje.

Nakon ocjenjivanja u Sportskoj dvorani osnovne škole svi uzorci bili su ponuđeni posjetiteljima na kušanje, a uz šampiona dodijeljeno je i 12 zlatnih medalja. Po riječima svih sudionika ali i ocjenjivačke komisije ovogodišnja kulenijada koja se veže uz blagdan Spasova, malo je uranila, pa svi uzorci kulena nisu bili dovoljno suhi, a i zima s vrlo niskim temperaturama nije pogodovala zrenju i sušenju kulena. Stoga je dodijeljeno samo 12 zlatnih medalja.

Ovogodišnji kulen šampion proizveo je Nikola Barišić iz Valpova, poznati proizvođač suhomesnatih proizvoda, koji je ove godine na 3. Festivalu kulenove seke u Velikoj, među 97 uzoraka, također osvojio šampionsku titulu. To samo dokazuje da je Festival kulenove seke koji organizira tjednik Kronika požeško-slavonska, kao najveći u Hrvatskoj odlično ocijenio sve kulenove seke i pronašao šampiona koji osvaja medalje i na drugim natjecanjima.

Zlatne medalje dobili su i Kristijan Novosel i Slađan Novosel iz Gata kraj Belišća koji su također na Festivalu kulenove seke osvojili zlatne medalje. Na kulenijadi su svoje kulenove izložili i Željko Turalija iz Valpova i Zvonko Barić iz Narda, također osvajači zlatnih medalja na gastro natjecanjima tjednika Kronika, od Švarglijade, Sarmijade do Čvarkijade i Festivala slanine i vina. 

Ovogodišnja Kulenijada u Jagodnjaku uz brojne priredbe traje čak tri dana uz stalnu kulturno umjetničku i zabavnu ponudu. Tisuće posjetitelja pojedu i sa sobom ponesu na stotine kulenova, koji su za ovo selo odličan izvor prihoda, jer kulen kao cijenjena delicija ima najveću dodanu vrijednost u svinjogojskoj proizvodnji.

Urednik tjednika Kronika Vladimir Protić, pozvao je šampiona i dobitnike zlatnih medalja na 37. Požešku kulenijadu koja se održava 16. lipnja, ocjenjivanje kulenova, a 17. lipnja na Trgu sv. Trojstva i degustacija za građane i tradicionalna manifestacija 9. Sajam antikviteta.