Subota, 16 Rujan 2017 12:38

Mladih ruku djelo u naše jelo!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJEN EU PROJEKT ZA MLADE U POLJOPRIVREDI -

POŽEGA - Projekt „The Young Farmers Engine for the CAP 2020“, provodi u tri države članice Europske unije – Sloveniji, Hrvatskoj i Finskoj. Nositelj projekta je Radiotelevizija Slovenija, dok je hrvatski suradnik Poljoprivredna televizija, a iz Finske agroportal MaaseutuMedia.
Projekt je predstavila urednica obrazovnog programa Radiotelevizije Slovenija Barbara Zrimšek. - Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) Europe mladim generacijama otvara nove mogućnosti zapošljavanja i donosi inovativne ideje za održivu proizvodnju hrane. Budućnost mladih poljoprivrednika leži u pokretanju obiteljskih gospodarstava koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom koja poštuje okoliš i prirodne resurse te sigurnost hrane. Upravo je cilj ovog projekta kroz multimedijalne platforme popularizirati život u ruralnim područjima i potaknuti mlade na bavljenje poljoprivredom.

Osnova projekta su 25 informativnih emisija o uspješnim mladim poljoprivrednicima iz država članica EU. Emisije će prikazivati primjere dobre prakse, suvremenog pristupa poljoprivredi i prilike koje Zajednička poljoprivredna politika pruža za mlade.
Kako bi se mladim poljoprivrednicima iz različitih europskih država omogućila razmjena iskustava i potencijalno partnerstvo, bit će pokrenuta i online platforma te Facebook stranica projekta. Na njima će se moći pronaći emisije snimljene tijekom projekta, događaji i informacije o samom projektu, kao i o mjerama ZPP-a koje mladima pružaju potporu pri pokretanju ili preuzimanju gospodarstva te podupiru njihove poduzetničke ideje u okviru ruralnog razvoja.

U okviru projekta će u Hrvatskoj i Finskoj biti organizirane i jednodnevne edukacije za poljoprivrednike. Edukacija u Hrvatskoj će se održati 22. rujna 2017. godine na Veleučilištu u Požegi. Završna dvodnevna radionica održat će se u Sloveniji i bit će obogaćena projektom pod nazivom Povijesni vrt. Ideja Povijesnog vrta je uspostaviti mrežu za sakupljanje i razmjenu sjemena starih biljnih vrsta što će kao zaključak projekta stvoriti vrt s više od stotinu starih europskih biljaka, prvenstveno povrća.