Utorak, 19 Rujan 2017 11:08

U Striježevici natjecanje u šlajsu - vuči klada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZANIMLJIVA PRIREDBA OVE NEDJELJE ZA SVE LJUBITELJE KONJA I KONJOGOJCE -

STRIJEŽEVICA - Želeći vratiti jednu od manifestacija koja je imala nekada tradiciju, pa čak i organizirano natjecanje u Striježevici prije šest godina, na „Izletištu Jezero“, ponovno se organizira ove nedjelje, 24. rujna Natjecanje u šlajsu - vuči klada. Ovaj prirodno lijepi kraj želi vratiti jedno od starih natjecanja, koje je uvijek izazivalo znatiželju i bilo zanimljivo prvenstveno za sve ljubitelje konja a i za konjogojce. Tada oni dovode svoje najbolje konje i prikazuju njihovu snagu i mogućnosti. Danas to kao isključivo sportsku disciplini, a nekada je to bila svakodnevica i konj je bio radna životinja. Danas uglavnom te teške poslove odrađuje mehanizacija, bageri, traktori, šumske žičare, a konjima se još uvijek izvlače trupci u ruralnim sredinama.

NATJECANJE U ŠLAJSU 2017Upravo jedan takav sportski prikaz šlajsa - vuče klada s konjima, u četiri kategorije, samci i parovi, laki do 600 kg i teški konji preko 600 kg, bit će prikazana u Striježevici u organizaciji Ivana Smojvera i Željka Božića. Cijela priredba počinje svečanim otvaranjem u 9 sati, mimohodom konja i zaprega. Natjecanje će otvoriti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Očekuju se natjecatelji iz šireg dijela Slavonije, ali i iz Podravine, Karlovačkog i ličkog kraja. Za sve posjetitelje ulaz na šlajs je besplatan. Natjecanje će se odvijati tijekom cijelog dopodneva i poslije podne, a za sve posjetitelje bit će moguće vožnje u zapregama, jahanje na ponijima, te priređena bogata ponuda jela i pića uz glazbu.

Želja organizatora je da se ovo natjecanje uvrsti u kalendar konjogojskih priredbi i natjecanja, pa će ove godine imati revijalni karakter, dok bi se u buduće odvijalo kao službeno natjecanje svih zainteresiranih uzgajivača konja i konjogojskih udruga.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska