Ispiši ovu stranicu
Utorak, 24 Rujan 2019 08:43

Projekt „Lily“ provodi i Policijska uprava Požeško-slavonska

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Nacionalni preventivni projekt „Lily“, koji je predstavljen u lipnju 2019., usmjeren je na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama, a svoj naziv dobio je u spomen na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, usmrćenu 22. rujna 1999., u krvavom pohodu jednog muškog počinitelja. Počinitelj je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu, njenu odvjetnicu te je teško ranio zapisničarku.

MUP duži niz godina u suradnji s ostalim vladinim i nevladinim organizacijama sustavno ulaže u prevenciju protiv raznih oblika nasilja uključujući i nasilje nad ženama, a što je i strateški cilj Vlade RH.

Policija ne izbjegava problem nasilja u obitelji i nad ženama te želi da ono "izađe izvan četiri zida u kojima se obično događa", kao i da javnost bude upoznata s time da takvo nasilje postoji i da ga se ne smije tolerirati.

Uzroci nasilja prema ženama su različiti i mnogobrojni te se kreću od utjecaja tradicije i stereotipa, izrazito patrijarhalnog odgoja, kulturoloških različitosti u shvaćanju uloge žene u obitelji i društvu te samih individualnih karakteristika žrtve i počinitelja.

U sklopu projekta planiran je niz aktivnosti kojima se želi ukazati na problematiku nasilja, a koje će se provoditi tokom čitave godine, a izrađen je i prigodan letak za građane.

Počinitelji nasilja u obitelji mogu odgovarati za počinjeno nasilje u obitelji prekršajno i kazneno. Tijekom prvih 8 mjeseci 2019. godine, na području PU ukupno je prekršajno prijavljeno: 62, a u istom periodu lani 76. Dok je istovremeno za počinjeno kazneno djelo „Nasilje u obitelji“ tijekom prvih osam mjeseci prijavljeno 27, a u istom periodu lani 8.

Uz djela vezana isključivo za nasilje u obitelji žrtve su često izvrgnute i drugim kaznenim djelima od kojih najčešće tjelesnim ozljedama, prijetnjama itd.