Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 12:26

Povećajte oprez prilikom paljenja suhe trave i šikare

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

U nedjelju, 16. ožujka 2014. godine oko 18 sati uz županijsku cestu između mjesta Kamenska i Striježevica kod skretanja za mjesto Sažije došlo je do požara suhe trave i niskog raslinja koji se proširio na minski sumnjivo područje. U požaru, koji je nakon četiri sata gašenja u potpunosti ugašen, ukupno je opožareno oko 4,5 hektara zemljišta.
Sat vremena kasnije, oko 19 sati, u blizini mjesta Paka, na neutvrđeni način došlo je do još jednog požara i tom prilikom je opožareno oko 1 hektar suhe trave i niskog raslinja, a manji dio šume.
Kako je u zadnjih nekoliko dana došlo do naglog zatopljenja stvorili su se povoljni vremenski uvjeti za radove na otvorenom prostoru. Iskustveno znamo da u takvim okolnostima nastupa razdoblje učestalijeg spaljivanja korova, žbunja, šikara, suhe trave i drugog biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume.
Svjedoci smo da je do pojave nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada i širenja vatre na otvorenom prostoru već došlo stoga upozoravamo građane ukoliko spaljuju korov da poduzmu sve mjere i radnje kako se požar ne bi proširio.

Neke od zaštitnih mjera su :
- odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,
- načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,
- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,
- uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,
- spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra,
- i na kraju jako bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

 

Što se tiče kazni za počinitelje požara temeljem odredbe članka 61. stavaka 1., 2. i 3. Zakona o zaštiti od požara („Narodne novine“, br. 92/10) citiramo:

„(1) Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna kaznit će se prekršaj pravna osoba koja propustom izazove požar.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi za prekršaj iz stavka 2. ovog članka.“