Ispiši ovu stranicu
Utorak, 13 Ožujak 2018 13:07

„Zajedno možemo više“ zaposlit će ukupno 60 žena

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

(PROMO ČLANAK) UDRUGA VELIČANKA JAVNOST UPOZNALA S SVOJIM NOVIM VELIKIM EU PROJEKTOM -

KUTJEVO – Udruga Veličanka iz Velike zajedno s partnerima nositelj je velikog projekta financiranog iz EU sredstava, a o tome su održali tiskovnu konferenciju u Kino dvorani Kutjevo, na kojoj je nazočilo i 60 žena koje će se uskoro zaposliti u projektu „Zajedno možemo više“. Djelovanje Udruge Veličanka najvećim dijelom usmjereno je na unaprjeđenje kvalitete života svih dobnih skupina s posebnim naglaskom na skrb o osobama starije životne dobi te pružanje pomoći i podrške najugroženijim skupinama društva. Sukladno tome, Udruga Veličanka prepoznala je svoju priliku u Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program zapošljavanja žena“ koje je 30. lipnja 2017. godine raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao nadležno tijelo. 

Projekt „Zajedno možemo više“ prijavljen je u kolovozu 2017. godine u suradnji s projektnim partnerima - općinama Velika, Kaptol, Jakšić, Čaglin i Brestovac, te Gradom Kutjevo, Požeško slavonskom županijom, Centrom za socijalnu skrb Požega i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područni ured Požega.

- 5. prosinca 2017. donesena je Konačna odluka Ministarstva rada i mirovinskog sustava o financiranju naše projektne prijave te smo 20.12.2017. godine svečano potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te započeli s provedbom projekta.A plakatA

Projekt „Zajedno možemo više“ trajati će ukupno 30 mjeseci, a ukupno prihvatljivi troškovi projekta su 8.266.601,80 kn, uz stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. 
Projektom će se obrazovati, osposobiti i zaposliti 60 nezaposlenih žena s posebnim naglaskom na žene starije od 50 godina koje će na svojim poslovima pružanja pomoći i podrške u kući skrbiti o više od 300 korisnika. Također, na mjesečnoj razini vršiti će se podjela kućanskih i higijenskih potrepština istim korisnicima na područjima općina Velika, Kaptol, Jakšić, Čaglin i Brestovac, te grada Kutjeva – istakao je predsjednik Udruge Stanko Raguž.

Na taj način postići će se smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje kvalitete života korisnika čak šest jedinica lokalne samouprave Požeško slavonske županije, uz istovremenu prevenciju institucionalizacije, socijalnu uključenost i smanjenje rizika od siromaštva starijih osoba. Udruga Veličanka već provodi niz kvalitetnih i prepoznatih projekata kao što su organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe, projekt organiziranog prijevoza, podjele mjesečnih paketa socijalno ugroženim osobama, razvoj društvenog poduzetništva kroz projekt „Nešto se dobro kuha“, te brojne edukativne i kreativne radionice raznih sadržaja za sve dobne skupine. Udruga Veličanka trenutno zapošljava 19 osoba, a nakon zapošljavanja još 60 žena kroz ovaj projekt taj broj porasti će na 79 osoba čime se zaista ponosim – rekao je predsjednik Raguž.

Čestitke na projektu i potporu u radu Udruge, koja će smanjiti veliki broj žena s liste nezaposlenih uputila je v.d. pročelnica Jasminka Antunović iz Zavoda za zapošljavanje Požega, a svoje zadovoljstvo što će se dio geronto domaćica zaposliti i s njihovog područja, te njihovi stariji građani dobiti uslugu skrbi izrazili su gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, općine Velika Vlado Boban, općine Kaptol, zamjenik načelnika Josip Soudek, općine Jakšić, načelnik Ivica Kovačević, općine Čaglin Dalibor Bardač i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Vjekoslav Potočanac.

Okupljenim novim djelatnicama obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ističući da će one svojom pojavom i radom u mnogim domaćinstvima izmamiti osmjeh na licu naših starijih građana koji su najčešće u svojoj starosti ostali sami. – Ovdje kroz ovaj naslov „Zajedno možemo više“ uspjeli smo zajedno dobiti projekt za pet općina i jedan grad koji su odlučili ići zajedno. Ovaj projekt je snažan poticaj za ove žene koje će se zaposliti kroz 30 mjeseci, a još četiri grada imaju svoje projekte, ukupne vrijednosti preko 20 milijuna kuna kroz koje će se na području županije zaposliti 172 osobe, a sredstva će ostati na ovom području. EU fondovi dolazit će i dalje u našu županiju jer načelnici i gradonačelnici rade dalje i stvaraju nova radna mjesta – istakao je župan Tomašević, dodajući da je projekt važan i za starije osobe koje žele ostati u svom domu, mi ih i ne želimo sve institucionalizirati, koje će svoju starost provesti najčešće u domu u kome su rođeni i proveli cijeli život. Vi ćete postati i njihovi najveći prijatelji, koji će s njima razgovarati, rješavati njihove probleme, pomoći u domaćinstvu i odraditi potrebne radove u njihovom kućanstvu. Oni će se osjećati da nisu zaboravljeni i njihov život će u svakom slučaju biti lakši.A plakat

Tekst/foto: Promo

Galerija slika