Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Siječanj 2021 08:35

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta požeški gradonačelnik odao počast žrtvama

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Danas je Međunarodni dan sjećanja na holokaust, dan sjećanja na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata i sprečavanja zločina protiv čovječnosti. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Hrvatska je u studenome 2005. godine postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

7915731e4e19ceea4d73d26bebb0d76a 3 XL

U ime Grada Požege na Židovskom groblju u Požegi svijeću je zapalio gradonačelnik Darko Puljašić odajući tako počast žrtvama.