Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 09 Lipanj 2022 10:02

Ekonomska škola u Poljskoj - završetak Projekta Echoset

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Posljednja mobilnost Erasmus+ projekta ECHOSET održala se u Poljskoj, u gradiću Lubartow, koji je ujedno i zadnje odredište čiju su kulturnu baštinu sudionici ove mobilnosti upoznali. Na taj način završena je suradnja Ekonomske škole Požega sa zemljama partnerima Njemačkom, Litvom, Makedonijom, Španjolskom i Poljskom.

Projektom se upoznaje i promiče kulturna baština malih europskih gradova, a na završnoj mobilnosti sudjelovale su učenice 1. h razreda Ena Babić i Sunčica Pudić te profesorica Lorena Đurčević u pratnji.

Tijekom tjedna mobilnosti provedene su brojne aktivnosti. Vođenim turističkim obilascima posjetio se glavni grad Varšava te manji gradovi Kozlowka, Kazimierz Dolny, Lubartow i Lublin, u kojemu su sudionici bili smješteni.

Organizirane aktivnosti uključivale su različite radionice. U dvije kulinarske radionice svi sudionici naučili su kako napravili cebularze, jelo od tijesta, maka i luka te dizano tijesto u obliku pijetla koji je simbol grada Kazimierza. Također, sudionici su imali priliku naučiti nacrtati impresivnu rokoko palaču Zamoyski koju su prvo posjetili i saznali puno toga o njenoj povijesti, a zatim oslikali uz upute umjetnice koja je vodila radionicu.

Posljednji dan u Poljskoj proveden je u Nacionalnom parku Polesie koji je bogat florom i faunom te služi kao rehabilitacijski centar za životinje. Sudionici su uživali u slobodnom vremenu i suncu koje je konačno izašlo, a navečer su im dodijeljeni certifikati čime je i službeno završila posljednja mobilnost ECHOSET projekta.

ECHOSET je Erasmus+ projekt koji promiče kulturnu baštinu malih europskih gradova među uključenim školama i šire. Učenici su dobili priliku putovanjem osvijestiti vrijednosti života u ruralnijim sredinama, iz kakve su i sami. Iako je provođenje projekta znatno otežano uvjetima pandemije, partnerstvo je uspješno odradilo sve planirane aktivnosti i projektni su ciljevi postignuti. Svakako je pomogla razvijena digitalna i informacijska pismenost učenika i nastavnika, koja je silom prilika postignuta virtualnom nastavom, no čemu svakako pomažu i međunarodni projekti koji jačaju u sudionicima želju da unaprijede načine komunikacije i suradnje u svrhu osnaživanja europske dimenzije škole i aktivnijeg osobnog sudjelovanja u europskom građanstvu.

Galerija slika