Ispiši ovu stranicu
Subota, 11 Lipanj 2022 08:28

Komemoracija povodom 31. godišnjice pogibije prvog hrvatskog policajca Vlade Laučana na ovom području

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

U organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika održana je komemoracija kod spomen obilježja na Toranjskom putu, mjestu na kojem su prije trideset i jednu godinu srpski teroristi ubili prvu žrtvu u Domovinskom ratu na čitavom području zapadne Slavonije, hrvatskog policajca Vladu Laučana, koji je prilikom obavljanja redovnog policijskog posla 09. lipnja 1991. godine mučki ubijen iz zasjede.

0328d8d74f003cee4220076b387f07c5 4 XL„Premda je prošla 31 godina, nismo i nikada nećemo zaboraviti Vladu Laučana, kao i sve poginule hrvatske branitelje koji su u Domovinskom ratu za slobodu Pakraca, Lipika i voljene nam Hrvatske dali ono najvrjednije što su imali, svoje živote.“ – rekao je na jučerašnjoj komemoraciji Miroslav Ivančić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH te ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

Ovom prigodom, vijence i svijeće položili su članovi obitelji poginulog Vlade Laučana, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s načelnikom PP Pakrac Robertom Hrastićem, predstavnici Doma hrvatskih veterana iz Lipika, izaslanstvo Udruge policije iz Grubišnog Polja, kao i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca. Molitvu pored spomenika predvodio je pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić.0328d8d74f003cee4220076b387f07c5 3 XL

Zamjenik županice Ferdinand Troha u svome obraćaju istaknuo je kako smo slobodu skupo platili, kao i vrijednosti koje moramo čuvati.

„Žrtva Vlade Laučana i stradalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, ali i žrtve svih drugih znamenitih Hrvata tijekom naše teške povijesti nikada neće biti zaboravljene. Tome svjedoče brojni križevi, poput ovoga na Toranjskom putu.“ – istaknuo je Troha.

Izvor fotografija: compas.com.hr