Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 11 Rujan 2022 09:26

Obilježeno 100 godina DVD Frkljevci Kadanovci u novo uređenom Vatrogasnom domu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

FRKLJEVCI - U novo uređenom Vatrogasnom domu održana je proslava 100-te obljetnice DVD Frkljevci Kadanovci, koja je započela posvetom i predajom nove vatrogasne zastave. Društvo ima i svoju staru zastavu iz 1925. godine, a uz obljetnicu dobilo je i novu zastavu vatrogasnog društva. Zastavu i sve okupljene na proslavi blagoslovio je vlč. Luka Čačić iz pleterničke župe sv. Nikole. Zastavu je primio predsjednik DVD Frkljevci Kadanovci Žarko Kšenek iz ruku Stjepana Bajta.

Na svečanoj sjednici predsjednik društva je iznio kratke podatke od osnivanja društva 22. ožujka 1922. godine te napomenuo da je to treće po starini vatrogasno društvo na području grada Pleternice. Društvo je osnovano prvo u Frkljevcima, a kasnije se u društvo uključuju i članovi iz Kadanovaca. Društvo je osnovano radi pomoći mještanima u spašavanju od požara, no često je bilo nositelj i drugih aktivnosti, pa čak i dramskih, humanitarnih i nositelj društvenog života u selu.

Prije 50 godina 30. srpnja 1972. godine proslavljena je i 50. godišnjica društva velikom proslavom i mimohodom kroz selo članova i susjednih DVD-ova, a prikazana je i vježba vatrogasaca.

Danas DVD spada u manja vatrogasna društva i nakon ove visoke obljetnice očekuju da će se pojačati rad, osigurati i mlađih pripadnika, nabaviti nužnu osobnu i skupnu opremu te jednim zajedništvom nastaviti s radom.

Čestitke su im uputili predsjednici pleterničkih vatrogasnih društava, zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Ivan Novosad, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Dragutin Žnidarec, pleternička gradonačelnica Marija Šarić te požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja im je poželjela i da nastave dalje te dočekaju i proslavu sljedećih sto godina uspješnog rada i postojanja.

Nakon uručenja diploma i zahvalnica upriličena je i pokazna vježba. Prva sa starom cisternom od drvenog bureta i vatrogasnom ručnom štrcaljkom koju su pokretale 6 pripadnica DVD Pleternice. Oprema iako jako stara, funkcionirala je dobro, jer se održava, a vatrogaskinje su uspjele i ugasiti zapaljenu balu sijena. Nakon toga su drugi požar ugasili pripadnici DVD Pleternica u pokaznom dijelu s navalnim vatrogasnim vozilom uz upotrebu vode i pjene budući da su bile zapaljene uz slamu i gume koje traže ugušenje vatre pjenom. Nakon vježbe vatrogaskinje su dobile pohvale i napomenu da su iako sa starom opremom brže ugasile požar od svojih muških kolega. Ovu povijesnu opremu održava Stjepan Bajt i kako je pokazano u funkciji je, a može i mladim kadrovima prenijeti kako se nekada gasio požar.

Nakon pokazne vježbe DVD Frkljevci Kadanovci upriličili su domjenak i druženje u Vatrogasnom domu.

Galerija slika