Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 22 Siječanj 2023 09:28

Vincelovski izlet planinara HPD "Sokolovac" Požega na Požešku goru

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Ove zimske subote požeški planinari već po tradiciji okupili su se kod Željezničkog kolodvora u Požegi kod popularnog "Ćire" u 9.00 h. Cilj izleta je bio ugodan pohod na Požešku goru te obilježavanje tradicionalnog "Vincelova" koje je običaj u požeškom kraju. Planinarsko-rekreativna tura krenula je od "Grginog dola" pa Požeškim vinogradarskim putem koji prolazi kroz najljepše predjele Požeške gore te pruža prekrasne vidikovce i poglede prema Požegi. Hodajući makadamskom cestom planinari su nailazili na vinograde pokrivene snježnim pokrivačem koji još uvijek sanjaju zimski san te čekaju početak radova u njima.Vincelovo 6

Lagana stanka i odmor je bio kod Kapelice Svetog Vida na Požeškoj gori iznad Požege koja i danas stoji na brijegu koji se od davnina naziva Mizerovac međutim zadnjih 50-tak godina taj naziv se rijetko spominje. Požeške planinare je put dalje vodio prema odašiljaču odakle puca prekrasan pogled na Požegu. Centralni dio izleta obilježavanje "Vincelova" je bilo u vinogradu g. Ivanke Dodiković na obroncima Požeške gore uz svesrdnu pomoć jedinog vinskog kardinala g. Vlade Bauera kojeg je organizirala Turistička zajednica Grada Požege za Požežane i njihove goste.

Vincelovo 2

Tom prigodom je održan ceremonijal orezivanje trsa koji se škropi i "krsti" starim vinom te uz izvješene kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i zvuke tamburice tamburaškog sastava "Zlatna dolina" označio se početak vinogradarske godine. Svi planinari i gosti su uživati u vinu domaćina, vincelovskom obroku - kobasici i kupusu kuhanim u vinu, pečenju na vincelovski način, domaćim lepinjama i  tradicionalnom  vincelovskom štapu. Zabava i druženje su potrajali do kasnih poslijepodnevnih sati nakon čega su planinari krenuli put Fratrovice i Vučjaka prema automobilima. Vidno zadovoljni i sretni požeški planinari vas pozivaju na buduća druženja.

Vincelovo 10

Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.