Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Siječanj 2023 10:35

Godišnja skupština HPD "Sokolovac" Požega u susret obilježavanja 125 godina društva i planinarstva u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

VELIKA - Održana je Redovna i Izvještajna godišnja skupština HPD-a “Sokolovac“ Požega u prostorijama Planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj. Na skupštini HPD-a “Sokolovac“ Požega koja je održana nakon pandemijskih godina, iznesena su i usvojena su izvješća o radu Društva, izvješća svih Sekcija koje rade u sklopu Društva, financijsko izvješće te izvješća Gospodarskog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti za 2022. godinu. Nakon toga je usvojen  Program rada i Financijski plan za 2023. godinu. Sve ovo društvo postiže sa skromnim proračunom od desetak tisuća eura i svakako im je potrebna pomoć šire zajednice a posebno Požeško-slavonske županije koja godinama izostaje. Proračun uz članarine i gospodarske aktivnosti pomažu popuniti općina Velika i grad Požega, no ta sredstva su nedostatna, posebno što ih očekuje znatno ulaganje u nužno uređenje Planinarskog doma Lapjak.

HPD "Sokolovac" je najveće planinarsko društvo u Požeško-slavonskoj županiji sa preko 160 članova, a može se reći i najaktivnije, jer su prošle godine imali gotovo 120 raznih aktivnosti, desetak mjesečno. Bilo je najviše izleta, jednodnevnih po okolnim planinama i gorama, višednevnih pohoda po većim planinarskim sjedištima u Hrvatskoj ali i inozemstvu, ali i višednevnih pravih ekspedicija po svjetskim planinarskim izazovima, a prošle godine dva člana društva uspješno su penjali vrhove Kilimandžara u Africi. Puno aktivnosti odradile su Sekcije, posebno Markacistička sekcija koja je uredila i obilježila desetke planinarskih staza i putova. Kako uz svoje prostorije u Požegi, upravljaju sa Planinarskim domom Lapjak i Planinarskim odmorištem na Trišnjici veliki broj je i radnih akcija na uređenju samih prostora, okoliša i stalnom održavanju.

Na skupštini su kao gosti bili prisutni  zamjenik požeškog gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević, predsjednik Slavonskih planinara Otmar Tosenberger , delegacija PD Klikun iz Pleternice i dr. U svom obraćanju zamjenik gradonačelnika Miličević je pohvalio društvo i sve članove na postignutim rezultatima, vrlo velikom broju aktivnosti tijekom godine, te izuzetnim uspjesima koje su postigli. Zdrav život i boravak u prirodi koji nam svima treba, oni upravo provode i uče nas iz tjedna u tjedan svojim pohodima. Miličević je najavio i podršku grada Požege samom društvu i sada već najvećim planinarskim manifestacijama kojima je domaćin HPD Sokolovac.

Predsjednik Slavonskih planinara Tosenberger je najavio da će upravo HPD Sokolovac ovdje u Velikoj biti domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Dana Hrvatskih planinara koji će se održati početkom lipnja. Za taj vikend u Velikoj se očekuje veliki broj planinara i planinarskih društava iz cijele Hrvatske. Također je uputio pohvale društvu na velikom broju aktivnosti i pohoda koje su organizirali i proveli.

Predsjednik društva Bruno Horvat najavio je da je društvo već počelo pripreme za jednu od najvećih planinarskih manifestacija u Hrvatskoj, 41. Papučki jaglaci koji se održavaju 18. i 19. ožujka, po prvi puta kao dvodnevna manifestacija. Nastojimo ovu manifestaciju na koju rado dolazi i pedesetak planinarskih društava iz Hrvatske i susjednih zemalja, učiniti još zanimljivijom, omogućiti planinarima i boravak ovdje u Velikoj i Požeštini, a cijelu manifestaciju učiniti turističko zanimljivijom i gospodarski prihvatljivijom za naš kraj, naglasio je predsjednik Horvat, koji je i osobno od gostiju i samih članova, posebno voditelja Sekcija dobio pohvale za svoj odličan rad i posebno zalaganje u društvu i planinarstvu.

Na kraju Skupštine dodijeljene su i zahvalnice najzaslužnijim članovima za iznimne uspjehe koje postižu. Predsjednik Horvat uručio je Spomen plakete Ivani Šljerić i Hrvoju Mikolčeviću za osam dnevni pohod po Velebitu, posebnu Plaketu društva "Stjepan Lovrić" za Silviju i Ratimira Čajku za veliki pohod i penjanje na vrhove Kilimandžara, te obitelji Mitrić iz Slavonskog Broda koji su članovi društva, ali izuzetno puno pomažu u organizaciji i radu društva.

Nakon Skupštine i svečane večere vesele planinarke i planinari su uz glazbu Dua Kristina i Damir zauzeli plesni podij do kasnih noćnih sati.

Galerija slika