Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 25 Svibanj 2023 07:33

Redovita Godišnja izvještajna Skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KUTJEVO - U dvorani Vatrogasnog doma u Kutjevu održana je Redovita Godišnja izvještajna Skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije koje su članice 56 Dobrovoljnih vatrogasnih društava od kojih su 2 Industrijska dobrovoljna vatrogasna društva i 2 profesionalne Javne vatrogasne postrojbe, od grada Požega i od Požeško-slavonske županije. To je krovna vatrogasna organizacija koju vodi predsjednik Dragutin Žnidarec i vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener.

Na Skupštini je predsjednik Žnidarec podnio izvješća o radu i financijska izvješća, iz kojih je vidljivo da je prošla godina bila gotovo normalna godina, uz ipak velikih 1.021 intervencija vatrogasaca, koje su odradile ukupno 45 vatrogasnih postrojbi, ali bez kao godinu prije puno poplava i elementarnih nepogoda. U elementarnim nepogodama u Požegi, Vatrogasna zajednica ostala je i bez svojih do tada službenih prostorija, pa su zahvaljujući Požeško-slavonskoj županiji preselili u zgradu županije i imaju nove prostore. Proveli su prošle godine i izbor za županijskog vatrogasnog zapovjednika, a nabavili su i novo vatrogasno zapovjedno vozilo za zapovjednika.

Prošle godine odradili su i aktivnosti oko prijema dva vatrogasna vozila iz austrijskog tirola koja su raspoređena u DVD Jakšić i DVD Djedina Rijeka. Vatrogasna zajednica PSŽ prošle godine je bila domaćin sjednice Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice koja je održana u Požegi.

Prošle godine vatrogasna zajednica je imala na raspolaganju 892 tisuće kuna od kojih su 700 tisuća kuna redovita sredstva koja dobiva za rad od Požeško-slavonske županije. Ostale prihode dobiva od premija osiguranja osiguravajućih društava, od donacija HVZ za osposobljavanja za vatrogasna zvanja i specijalizacije te polaganje vozačkog ispita za C kategoriju kojih je uvijek potrebno za vožnju vatrogasnih vozila, navalnih, autocisterni i vatrogasnih ljestava. Ukupni rashodi prošle godine iznosili su 779 tisuća kuna, što pokazuje da su štedljivo radili i obavili sve potrebne zadatke.

Vatrogasna zajednica županije ima jednog stalnog zaposlenika a djeluje u zajedničkom uredu s Vatrogasnom zajednicom Požeštine u kojemu su i dvije djelatnice koje obavljaju administrativne i računovodstvene poslove za VZŽ.

Sva izvješća su jednoglasno usvojena, a za dobar rad dobili su pohvale od predstavnika HVZ-a i svih susjednih Vatrogasnih zajednica koje su nazočile Skupštini. Posebne pohvale i zahvalnost za sve što su učinili na spašavanju ljudi i materijalne imovine iz požara i elementarnih nepogoda dobili su i od požeško-slavonske županice Antonije Jozić koja je istakla da su svakako najorganiziraniji dio službi koje uvijek pomažu u brojnim nedaćama, te će i dalje imati punu potporu od županije.

Predsdtavnici HVZ uručili su nekoliko priznanja i medalja za najstarije i najdugovječnije vatrogasce. Tako je najveću nagradu u hrvatskom vatrogastvu, Povelju Mirka Kolarića dobio 94-godišnji Slavko Bardač iz Čaglina, a priznanje je primio njegov sin jer nije mogao zbog zdravstvenih razloga otići u Zagreb za Svetog Florijana. Iz obitelji Bardač 5 generacija su članovi vatrogasaca.

Odlikovanje HVZ za posebne zasluge dobio je Mato Poljanac iz Kaptola, vatrogasac 58 godina. Odlikovanje za posebne zasluge dobio je i Vilko Kir iz Jakšića za dugogodišnje aktivnosti u vatrogastvu. Spomenicu Domovinske zahvalnosti od Predsjednika RH Zorana Milanovića na prijedlog VZŽ dobio je vatrogasac Ilija Turković.

Galerija slika